3 правила за проветряване на стая в студено време, не всеки знае за тях

18673
3 правила за проветряване на стая в студено време, не всеки знае за тях
Снимка: iStock

С настъпването на зимата много хора затварят плътно прозорците си и не ги отварят, страхувайки се от течения и настинки. Хората прекарват всички зимни месеци в задушни помещения без достъп до чист въздух.

През зимните месеци хората се делят на две противоположни категории. Първите са тези, които вечно мръзнат, на които им е студено и с парно, а отвореният прозорец е като смърт за тях. Вторите - „Отворете прозореца, не можете да дишате тук!“ и намаляващи мощността на радиатора.

Но доколко са прави в страховете си онези, които се страхуват от отворени прозорци и течения и наистина ли е по-добре да живеем на хладно? Защо трябва да проветрявате поне пет минути всеки ден, дори при минусови температури навън?

 В много семейства има стереотип: отвореният прозорец през студения сезон е почти пряк път към настинка или грип, признава лекар. Научните изследвания и препоръките на лекарите обаче показват обратното. Освен това именно задушните и непроветрени помещения увеличават риска от заразяване с опасни вируси и могат да провокират по-тежка настинка.

Кога е най-здравословно да проветрявате у дома?

През зимата въздухът в помещенията става сух заради централното отопление и често се претоварва с бактерии, вируси и алергени заради присъствието на хора в помещението, които щедро пръскат микрофлората си около себе си на разстояние поне метър.

Различните настинки са контакт с вируси или бактерии, но не и с въздух от прозореца, категорични са лекарите. Достатъчно е просто да не седите точно под прозореца, докато проветрявате, или да облечете топла блуза и да обуете чорапи, за да проветрявате безопасно.

Освен това течението, ако отворите прозорци в няколко стаи наведнъж, много по-бързо издухва опасните патогени, натрупани във въздуха, извън помещението и го обогатява с кислород.  

Три предимства на вентилацията

Подобрено качество на въздуха. Проветряването помага да се отървете от замърсения въздух, който съдържа токсини, полени и други алергени.

Намаляване на риска от заболяване. Свежият въздух е обогатен с кислород и намалява концентрацията на вируси и бактерии, което намалява риска от респираторни заболявания.

Поддържане на здрави лигавици. Сухият и нагрят въздух в отопляемите помещения може да доведе до изсушаване на лигавиците, което създава по-благоприятни условия за навлизане на инфекции в тялото .

Как да проветрявате правилно в студено време?

Проветрявайте помещенията няколко пъти на ден. Това е необходимо, за да се поддържа постоянно обновяване на въздуха.

Отворете прозорците за кратко – около 5-15 минути. Това е достатъчно за освежаване на въздуха, но предотвратява значително спадане на температурата в помещението.

Уверете се, че вентилационните системи във вашия дом работят ефективно. Правилният въздухообмен спомага за циркулацията на пречистен и свеж въздух и поддържа здравето на всички членове на семейството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com