3 страхотни подхранващи маски за коса

1417
3 страхотни подхранващи маски за коса
Снимка: iStock/Guliver

Косата е едно от най-важните неща в човека и играе силна роля за изграждането на неговото самочувствие. Когато косата е гъста, лъскава и ухае приятно, хората винаги се чувстват по-добре и се впечатляват от нечий вид повече. Това са признаци както на добра хигиена и красота, така и на добро здраве и грижи.

Не всички имат късмета обаче да са родени с “послушни” коси, които се превръщат в това, в което на нас ни се иска. Някои са по-редки, други се омазняват по-бързо, трети имат проблеми с пърхута и скалпа.

А скъпата козметика от магазина не винаги помага и доста често ни кара да съжаляваме, че сме похарчили толкова много пари.

Тук сме ви подготвили 3 страхотни рецепти за изцяло натурални маски за коса, които ще направят чудеса и ще ви накарат да се влюбите в тях.

1. Яйчена маска

Най-вероятно повечето от вас, особено тези които редовно се грижат за косите си, сте чували за маската за коса с яйце. Яйцата съдържат изключително много полезни хранителни вещества – от витамин D, B и А до желязо и протеини, които помагат на косата с много неща - подхранват, борят се с косопад, борят се с омазняване и тн.

Как да направим маската за коса?

Продукти:

1 яйце

1 чаша прясно мляко (ако косата е по-къса, използвайте половин чаша)

Сокът от един лимон

2 с.л. зехтин

Найлонова шапка за коса (или еднократна, или тази която ползвате в банята)

Приготвяне:

1. Важно е да разделите жълтъка и белтъка, според типа коса. За мазна коса, използвайте само белтъка, а за суха коса – само жълтъка. Ако косата ви е нормална, можете да използвате цялото яйце. Сложете ги в купичка.

2. Разбийте яйцето и добавете млякото и зехтина, като разбиете отново, а след това добавяте и лимона и разбивате трети път. За получаване на хубава хомогенна смес, ще ви е най-лесно да използвате миксер.

3. Нанесете по скалпа, масажирайки, като в последствие разнасяте и по дължините на косата. Оставете да престои 15 минути и за да не се разнесе навсякъде, препоръчваме ползването на шапката.

4. С хладка до студена вода измийте маската. Ако ви е прекалено студено или сте податливи на настинки разбира се нека водата е хладка или със стайна температура.

5. След това просто измийте косата си като всеки друг път - с шампоан.

2. Бананите не са само за миньони!

Бананите са страхотни не само защото са страшно полезни, но и защото можем да ги намираме по всяко време на годината! Освен това те са богати на калий, витамини, антиоксиданти и натурални масла, което спомага борбата с накъсването на косата и заплитането й, ще й вдъхне живот и еластичност.

Вижте рецептата!

Продукти:

Два презрели банана

1 с.л. кокосово олио

1 с.л. зехтин

1 с.л. мед

Маска за коса с ракия

Приготвяне:

Пасирайте бананите хубаво, докато сместта стане гладка и няма никакви парченца, а след това добавете зехтина, меда и кокосовото олио и пасирайте отново, докато стане перфектна хомогенна смес.

Хидратирането на косата е ключът към нейното здраве

Преди да стигнете до пречупване на косъма или разцепени краища, вашата коса е суха. Дехидратацията е първата стъпка която ни предупрежд...

Разнесете готова маска върху цялата (!) коса и оставете поне 5 минути. Измийте с топла вода. Хубаво е да прокарате четка или гребен, за да сте сигурни, че сте отмили всякакви остатъци от нея. Измийте за последно, като може и да не ползвате шампоан след тази маска.

3. Авокадо за всичко и навсякъде!

През последните няколко години авокадото навлезе и в нашите кухни и спа процедури и рецепти. То е полезно както за тялото отвътре, така и за тялото отвън. При косата то я съживява и подхранва.

Ето рецептата за маската за коса.

Продукти:

1 малко, добре узряло авокадо

Фризьорът съветва: Пийте кафе, ако искате с косата ви да се случи това!

Много хора в даден момент от живота си са опитвали да откажат кафето. При някои от тях се е получило, а други са стигнали до заключение...

1 с.л. зехтин (можете да използвате и бадемово масло)

½ чаша прясно мляко

Шапка за баня

Забравете за мазния скалп завинаги с тази икономична, домашна маска за коса

Приготвяне:

Пасирайте добре авокадото, докато се превърне в гладка смес без бучки и добавете зехтина и млякото, като разбиете отново. Разделяйки кичурите нанесете по цялата коса, а после сложете шапката и стойте с маската 15 минути. След това измийте с шампоан, но не ползвайте балсам след нея, тъй като авокадото ще изиграе тази роля.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com