4 метода за поливане на стайни цветя, които буквално ги убиват

11031
4 метода за поливане на стайни цветя, които буквално ги убиват
Снимка: iStock

Изглежда не е трудно поливането на растенията, растящи на перваза на прозореца. Но не всичко е толкова просто. Типичните грешки в грижите са често срещани сред градинарите, а те могат да причинят смърт на цветята.

1. Често поливане

Най-често собствениците на домашни растения следват една програма за поливане за всички растения - веднъж на всеки два дни или веднъж седмично. Но всеки тип е индивидуален и нуждата от „водни процедури“ може да е различна. Всичко зависи от това къде е цветето, влажен или сух въздух в стаята, тъмна или светла саксия. Например, ако саксията е тъмна, ще трябва да се съкрати времето между поливанията.

Какво можете да направите

Първо трябва да съберете информация за конкретен вид растение, колко е водолюбиво. Определете график на поливане и се придържайте към него, като продължавате да наблюдавате състоянието на листата, така че да не изглеждат летаргични. Обърнете внимание и на почвата - ако отгоре се е образувала суха кора, независимо от рутината, трябва да се полее. Само кактусите растат прекрасно в суха почва.

2. Един и същ график за поливане през цялата година

Температурният режим в помещението може да е еднакъв през цялото време, но въпреки това графикът за напояване трябва да се променя в зависимост от сезона. Например пролетта и лятото е времето на цъфтеж, така че трябва да поливате по-често зелените растения. А зимното време е времето на "хибернация" и няма голяма нужда от вода.

Какво можете да направите

Обърнете внимание на това кои растения забавят биологичните си процеси през зимата и ограничете количеството им вода. Може да се наложи преместване на друго място, където въздухът е свеж.

3. Вода в чинийката

Някои хора смятат, че водата в чинийката е необходима, за да може растението постоянно да се храни и след това не е необходимо да се полива по-често. Това е не е правилно. Водата там ще застоява и ще намокри долния слой на почвата.Появява се мухъл, плесен и гниене на корените.

Какво може да се направи

Ако не се засмуче водата за 15-20 минути, това е достатъчно за овлажняване на земята. След това цялата влага трябва да се отстрани и чинийката да се избърше до сухо.

От време на време, ако няма кой да полива цветята в продължение на няколко дни, можете да оставите водата в чинийката, така че растението да не остане напълно сухо. Но това е изключение от правилото, а не правило.

4. Повърхностен метод за поливане

Този метод е известен на всички. За целта използвайте лейки или кани, поливайте не само почвата, но и листата. Но този метод не е подходящ за всички стайни цветя. Ако листата на растението са с власинки или восъчни, това означава, че водата е противопоказана за тях.

Какво може да се направи

Тези видове, които не харесват водата, падаща върху листата, могат да се поливат в чинийката. Основното е, че на дъното на саксията има необходимия брой дупки, а нивото на водата достига почвата или дренажа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com