4 натурални средства при упорити мазоли

11581
4 натурални средства при упорити мазоли
Снимка: Pixabay.com

Мазолите са проблем, с който всеки се е сблъсквал. Дори след педикюр и специална грижа за краката, роговите кожни израстъци все още могат да се появят на краката ви, защото или не носите чорапи, или ходите много, или избирате обувки, които не са с вашия размер.

На краката се появяват мазоли поради триене и натиск. Например, ако излезете да бягате с маратонки, които са твърде големи за вас, тогава определено ще получите мехур на петата. По-късно на негово място ще има кожен растеж, който служи като защитна бариера. Ако обаче мазолите не бъдат отстранени навреме, те ще причинят дискомфорт.

В борбата с кератинизираната кожа е важно не само лечението, но и превенцията. Преди да започнете да използвате препарата за отстраняване на мазоли, не забравяйте да носите качествени обувки и да изберете чорапи, изработени от естествени материали. Едва след това можете да започнете да решавате проблема. Ето 5 съвета как да се справите с мазолите с домашни средства:

1. Правете си вани за крака

Извършете процедурата вечер преди лягане: за това ще ви трябва купа с топла вода и морска сол. Разтворът ще изпари кожата и ще я направи по-мека. Достатъчни са 10-15 мин. Много е важно след това веднага да подсушите добре краката си.

2. Нанесете паста от сода за хляб

Предлагаме ви такъв домашен лек - смес от три чаени лъжички сода за хляб и 20 грама вода. Ще имате паста, която трябва да се нанесе върху мазолите. Продуктът ще омекоти мъртвата кожа. Можете да разнесете продукта върху проблемните зони вечерта, да обуете чорапи и да си легнете. На сутринта ще видите, че содата е разтворила кератинизираните люспи. Тогава може да се намажете с по-лек крем.

3. Използвайте продукти с ексфолиращи съставки

Продуктите на основата на млечна киселина или карбамид са най-подходящи за разтваряне на мъртвите кожни клетки. Тази процедура трябва да се извършва в продължение на няколко седмици, за да се отървете напълно от мазолите. 

4. Ексфолирайте краката си

Ако нямате време да отидете в салона, организирайте СПА лечение у дома. Ексфолирайте редовно краката си. След няколко минути мъртвите люспи ще започнат да се отлепват, мазолите ще станат по-малки. Тази процедура също ускорява растежа на нови кожни клетки. Използвайте бадемово, кокосово, етерично масло, а също така зехтин.

5. Напарете горещо краката си

Например, разпаряването на кожата във леген с много гореща вода, разредена със силна отвара от лайка, помага да се справите с мазолите. Отнема половин час за омекотяване на втвърдената кожа на краката, след което проблемната зона трябва внимателно да се третира с пемза, да се избърше на сухо и да се смаже с подхранващ крем или мастно масло (маслиново, бадемово, сандалово дърво). За да засилите ефекта, трябва да обуете чорапи и да заемете хоризонтално положение за известно време, така че кожата да е максимално овлажнена и омекотена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com