4 навика за пиене на кафе, които ще съкратят живота ви

6536
4 навика за пиене на кафе, които ще съкратят живота ви
Снимка: iStock

Изследванията за пиене на кафе често са противоречиви, но почитателите на тази ароматна напитка не трябва да се убеждават, че тя има само предимства. Кафето може да направи чудеса и дори да ви помогне да отслабнете, но умереността е важна. Ако прекалим, дори такава чудодейна напитка може да повлияе негативно на тялото ни. Позоваваме се на проучване, за да разберете за опасните навици за пиене на кафе, които могат да съкратят продължителността на живота. Ето ги и тях.

1. Твърде много кафе на ден

Звучи очевидно, но си струва да погледнете собствените си навици. Има проучване, проведено върху 40 000 възрастни, което доказва, че пиенето на повече от четири чаши кафе на ден може да има отрицателен ефект върху нашето дълголетие. Авторите на изследването обаче отбелязват също, че пиенето на 28 чаши седмично е безвредно. Колкото и лесно да се изчисли, това са точно 4 чаши за всеки ден от седмицата.

2. Твърде много захар в кафето

Проверявали ли сте някога хранителната информация на карамелено лате /кафе с мляко/? Ако пиете голямо карамелено лате на ден, вероятно ядете поне 30 грама захар едновременно...Когато приготвяте напитката си у дома, можете да контролирате количеството захар изсипано в чашата, но ако вашето кафе идва от кафене, тогава проблема е по-голям.

Изследванията отдавна показват, че приемането на твърде много захар може да доведе до преждевременна смърт. И това няма да е резултат от наднормено тегло или затлъстяване, а от дехидратация, свързана с високи нива на кръвната захар която, ако не се контролира ни излага на риск от развитие на диабет .

Вместо да поръчвате сладко лате, по-добре е да поискате обикновено лате или да добавите малко карамел само за вкус. Можете също да разгледате рецепти за диетични домашно приготвени напитки от кафе.

3. Твърде много кофеин

Една от причините да пием кафе е заради неговия стимулиращ кофеин. Проучване направено наскоро казва, че кофеинът всъщност може да удължи живота, като подобри цялостното здраве и инхибира развитието на свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер. Твърди се, че е отлично лечение за диабет, а проучване при мишки дори показва, че замества инжекциите с инсулин.

До тук добре, но...кофеинът също така стимулира работата на сърцето и може да наруши неговия ритъм и да повиши кръвното налягане. Той също така причинява задържане на течности в тялото и по-слабо психическо разположение.

Ето защо трябва да внимаваме колко кофеин пием на ден! Европейски здравен уебсайт съобщава, че консумацията на повече от 1000 милиграма кофеин на ден може да причини отрицателни последици за здравето, включително повишена тревожност, безсъние и храносмилателни проблеми и дори и много по-тежки здравословни проблеми! Така че над 1000 милиграма е твърде много кофеин.

4. Твърде много сметана в кафето

Както при сладкото лате, ако прекалите със сметаната, ще получите допълнителна доза захар. Опитайте се да сложите по-малко сметана, а още по-добре сменете сметаната с обикновено прясно или бадемово мляко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com