5 домакински предмета, които трябва да почистите първи след настинка

6942
5 домакински предмета, които трябва да почистите първи след настинка
Снимка: iStock

Когато вие или някой член на семейството ви настине, поддържането на чистота в дома е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на микроби и за по-бързото ви възстановяване. Въпреки че почистването на цялата къща е важно, има пет конкретни домакински предмета, които трябва да почистите с приоритет.

Спално бельо и постелки

Леглото ви е мястото, където прекарвате значителна част от времето, докато сте болни. Започнете с изпиране на чаршафите, калъфките за възглавници и одеялата в гореща вода. Това ще помогне за премахването на всички бактерии или вируси, които може да се задържат по тези предмети. Не забравяйте да замените всички използвани кърпички и ако е възможно, изперете или сменете възглавниците, за да поддържате хигиенична среда за спане.

Тайната на правилното и бързо основно почистване в дома: Ето откъде да започнете

Често докосвани повърхности

Помислете за всички повърхности, които докосвате редовно, като дръжки на врати, ключове за осветление, дистанционни управления и мобилни телефони. Тези предмети са горещи точки за микроби, а когато сте болни, често прехвърляте вируси върху тях. Дезинфекцирайте редовно тези повърхности с помощта на подходящ почистващ препарат, за да намалите риска от повторно заразяване или разпространение на болестта сред други хора.

Четка за зъби и държач за четка за зъби

Когато сте болни, четката за зъби и поставката за нея могат да се превърнат в развъдник на бактерии и вируси. За да почистите четката си за зъби, изплакнете я обилно с гореща вода, накиснете я в антибактериална вода за уста или я сменете, ако заболяването ви е било тежко. Почистете и държача на четката за зъби, за да отстраните всякакви замърсявания.

Кухненски прибори и съдове

Ако сте използвали общи прибори или съдове, докато сте били болни, е изключително важно да ги почистите правилно. Измийте тези предмети в гореща вода със сапун или използвайте съдомиялна машина на висока температура. Това ще ви помогне да гарантирате, че върху съдовете за хранене няма да се прехвърлят задържащи се вируси.

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

Инсталации за баня

Банята е друго място, където се събират вируси. Почиствайте редовно дръжката на тоалетната чиния, дръжките на крановете и превключвателите на осветлението с дезинфектант, за да намалите до минимум разпространението на микробите. Освен това сменете четката си за зъби или я дезинфекцирайте старателно след възстановяване, тъй като може да е била изложена на въздействието на болестта.

Струва си да се отбележи, че поддържането на чиста и свободна от микроби среда е полезно не само по време на настинка, но и за цялостното здраве и благополучие. Редовното почистване може да помогне за предотвратяване на разпространението на болести, алергии и други здравословни проблеми. За да поддържате по-чисто жизнено пространство, помислете за възприемане на добри хигиенни навици, като редовно миене на ръцете, използване на кърпички и правилното им изхвърляне.

Когато се справяте с настинка, от съществено значение е да дадете приоритет на почистването на определени предмети от домакинството, за да предотвратите разпространението на микроби и да улесните по-бързото възстановяване. Обръщането на допълнително внимание на спалното бельо, често докосваните повърхности, предметите за дентална хигиена, кухненските прибори и приспособленията в банята може да има значително значение за създаването на по-чиста и здравословна среда за вас и вашето семейство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com