5 хитрини начина, с които да избелим прането без опасни химикали

13844
5 хитрини начина, с които да избелим прането без опасни химикали
Снимка: iStock/Guliver

Белите дрехи са любими на много мъже и жени. Изглеждат стилно, елегантно, с тях се правят страхотни комбинации и определено можете да подчертаете личния си стил. Те обаче и се цапат най-бързо заради цвета. Никак не е приятно, когато искате да облечем любимата си бяла блуза или рокля, но тя е за пране или вече е толкова захабена, че просто не става за носене. Как да поддържате белите си дрехи чисти, запазвайки цвета им? – С няколко естествени хитринки, с които ще избелите тъканите ефикасно, без да използвате химикали за целта.

С аспирин – безспорно приложенията на аспирина са много и не се ограничават единствено в посока здраве. Ето още едно – за избелване на дрехи.  Това се получава заради салициловата киселина в аспирина, която има избелващ ефект върху тъканите. За целта в 3 л гореща вода разтворете 10 стрити хапчета. Разбъркайте добре и накиснете дрехите. Оставете ги за 2-3 часа и после изберете по стандартния начин. Най-ефективен е този метод за дрехи от памук.

С лимон – лимонът има свойството да избелва при това без да наранява тъканите. Може да използвате разтвор от 3 л гореща вода и ½ ч.ч. сок от лимон за дрехи от полиестер, лен и памук. Накиснете ги в тази смес и оставете за час или за цяла нощ. После изперете по стандартния начин.

Със сода за хляб – полезната употреба на содата за хляб се простира и до прането и избелване на дрехите. За целта смесете 3 л вода с 1 ч.ч. сода за хляб. Затоплете на котлона, разбъркайте да се разтвори содата. Сипете водата в леген и накиснете дрехите. Оставете за час-два или за през нощта. Най-добра работа ще ви свърши за дрехи от памук.

С ябълков оцет – следващия път, когато е време да изперете белите си дрехи, най-напред ги накиснете за една нощ в разтвор от 3 л вода и 1 ч.ч. ябълков оцет. На следващия ден изперете дрехите по обикновения начин. За да се убедите в ефекта, може да добавите чаша оцет и в пералнята.

С препарат за съдомиялна – той е чудесен заместител на белината. Препаратът за съдомиялна съдържа специални избелващи елементи, които освен за съдове, могат спокойно да се използват и за дрехи. Един от тях е натриевият хлорид. За да си приготвите разтвор за избелване на дрехи по този начин, ще ви трябват 3 л гореща вода и ½ или ¼ чаша препарат за съдомиялна. Много добре разбъркайте, за да не се утаява препаратът на дъното на съда. Накиснете дрехите и оставете за половина час. После изперете в пералня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com