5 храни, които задължително трябва да накисвате преди готвене

7724
5 храни, които задължително трябва да накисвате преди готвене
Снимка: iStock

Много семена съдържат антинутриенти (танини), които предпазват от появата на насекоми вредители и ранно покълване. Но тези вещества блокират витамините и минералите и могат да имат вредно въздействие върху човешкото тяло. Такава система за естествена защита има в ядките, бобовите култури, зърнените храни. За да получите максимална полза от продуктите, трябва да активирате полезните свойства чрез накисване. Какво дава това действие: намаляване на въглехидратната част, помощ на храносмилателните органи, по-добро усвояване на минерали и витамини, подобрен вкус.

Кои продукти трябва да се накисват?

1. Картофи

Грудките съдържат нишесте, което е силен алерген. Присъства в особено голямо количество в младите картофи. Освен това нишестето е храна за патогенната чревна флора, както и полизахарид, който повишава нивата на кръвната захар. Накисването на картофите за два часа в топла вода помага за намаляване на съдържанието му. Естествено не цели, а нарязани.

Това са 7 – те най-полезни храни в света. Изненадващо, но ФАКТ!

2. Ядки

Ядките съдържат опасна фитинова киселина, която естествено отблъсква животните. В човешкото тяло блокира усвояването на желязо, калций и цинк. И по време на дългосрочно съхранение често има невидимо покритие от плесен върху ядките. Накисването елиминира тези проблеми. Най-дълго се държат бадемите в студена вода - 12 часа, орехи и кедър - 7-8 часа, кашу - 3-4 часа.

3. Бобови растения

Бобът, нахутът и грахът също съдържат фитинова киселина, която предпазва семената. Веднъж попаднала в човешкото тяло, тя пречи на усвояването на витамините и усложнява процеса на храносмилане. Преди готвене бобът се накисва в чиста вода със стайна температура за около 6 - 8 часа. През това време трудносмилаемата люспа омеква значително, провокирайки подуване.

6 храни, които не трябва да ядете преди лягане

4. Зърнени ядки

Накисването намалява нивата на нишестето, частично разгражда глутена и позволява усвояването на наличните витамини и минерали. В резултат на това сварената каша се усвоява по-добре и се усвоява по-бързо дори при хора с хранителни разстройства. Ако това не бъде направено, тогава фитиновата киселина ще блокира усвояването на магнезий, калций, желязо и цинк в червата. Това обезсмисля използването на въпросните овесени ядки.

5. Зелените подправки

Тревите нямат блокиращи вещества, но активно абсорбират нитрати и пестициди, които се използват за обработка на културите. Краткото накисване във вода ще премахне излишъка от тези вредни вещества и ще остави само полезните, заради които ние ги използваме в ястията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com