X
 
 

5 известни сгради, които са били възстановени след пожари

1875 0
5 известни сгради, които са били възстановени след пожари
Снимка: iStock/Guliver
Пожарът в катедралата "Нотр Дам" в Париж предизвика множество реакции по цял свят. За щастие вече е събрана значителна сума за реставрацията, а френският президент Еманюел Макрон обеща тя да се случи в рамките на пет години.

Бойко - до големите бизнесмени, дарили милиони за "Нотр Дам"

Това обаче далеч не е първият монумент, който бива разрушен от пожар или пък природно бедствие. Няма да е и единственият възстановен. Разказваме ви за още пет известни здания с подобна съдба.

Белият дом


Първите трима президенти на САЩ - Джордж Вашингтон, Джон Адамс и Томас Джеферсън, никога не са живели в Белия дом, а в Президентския дом - най-голямата къща в държавата по онова време. По време на войната с Великобритания през 1812 г. обаче британските войски влизат във Вашингтон и подпалват сградата. В продължение на три години тя е възстановявана и достроявана. През 1817 г. президентът Джеймс Мънро се мести в готовия Бял дом. След това зданието няколко пъти е ремонтирано.

Нотр Дам я угасиха, нашите пожари - никога

Днес, докато се разхождах из софийските улици, забелязах голям брой хора – просещи, дрипави, алкохолизирани; отвъд ръба. Маргинал...

Вижте как е изглеждала "Нотр Дам" отвътре преди пожара (ВИДЕО)

Кралската стокова борса в Лондон


Отваря врати през 1571 г. като търговски център, но през 1666 г. е унищожена при пожар. Построяват я наново няколко години по-късно. Втората борса обаче също "загива" при пожар - през 1838 г. Кралица Виктория открива третата борса през 1844 г.

Макрон обеща "Нотр Дам" да бъде възстановена до 5 години

Борисов ремонтира "Нотр Дам" (по дни)

Борисов предложи да помогне с реставрирането на катедралата "Нотр Дам".  Почваме. Ден 1 Избира се фирма за ремонта. Избрани се ...

Хотел "Феърмонт" в Сан Франциско


През 1906 г. Сан Франциско преживява опустошително земетресение. Загиват 3000 души, а 28 000 сгради са сравнени със земята. Известният хотел "Феърмонт" удържа на трусовете, но е съсипан от пожарите, които са ги последвали. Успяват да го възстановят само за една година.

Кои са останалите 2 сгради, които са били възстановени след пожари, ще намерите в Expert.bg!

 

Actualno.com

Етикети: