Франция се обедини и събра 700 млн. евро за възстановяване на "Нотр Дам"

7382
Франция се обедини и събра 700 млн. евро за възстановяване на "Нотр Дам"
Снимка: iStock/Guliver

Водещи бизнесмени, компании, професионални обединения и институции във Франция се обединиха, обещавайки да дарят близо 700 млн. евро за възстановяване на парижката катедрала "Нотр Дам" след опустошителния пожар снощи.

Огънят, който горя цяла нощ, изпепели голяма част от покрива и нанесе тежки щети на прочутата катедрала, посещавана от около 13 млн. туристи годишно. Около 400 пожарникари се включиха в гасенето и успяха да потушат пламъците, спасявайки основната конструкция. Случилото се бързо мобилизира френското общество и мнозина решиха да помогнат за реконструирането на архитектурния паметник.

Собствениците на гиганта в козметиката и луксозните стоки L'Oreal - семейство Бетанкур ще дарят 200 млн. евро. Същата сума обеща и най-богатият европеец – милиардерът Бернар Арно, който е шеф на бизнес империята LVMH. Собственикът на Gucci и Yves-Saint Lauren Франсоа-Анри Пино ще спонсорира възстановяването със 100 млн. евро. Петролният гигант Total също ще се включи със 100 млн. евро.

Кметството на Париж ще дари 50 млн. евро, а регионът на френската столица – Ил дьо Франс ще участва с 10 млн. евро. Кметът на Париж Ан Идалго обяви планове за организиране на голяма международна дарителска конференция, за да се съберат допълнителни средства за възстановяването на "Нотр Дам".

Собствениците на конгломерата Bouygues Мартен и Оливие Буиг ще дарят 10 млн. евро, толкова ще даде и инвеститорът Марк Ладре дьо Лашариер. Френски банки също обещаха да помогнат - Societe Generale ще даде 10 млн. евро, а Credit Agricole ще се включи с 5 млн. евро. Хенри Кравис от инвестиционния гигант KKR ще помогне с 8.85 млн. евро, а производителят на гуми Michelin и технологичната компания Capgemini ще дарят по 1 млн. евро.

Собственикът на Peugeot – PSA Group също ще осигури финансова помощ. Такава обеща и технологичният гигант Apple, съобщи с Twitter изпълнителният директор на компанията Тим Кук.

Компании от строителния сектор, начело с гиганта Vinci, също ще участват във възстановяването на шедьовъра на готическата архитектура.

Започна събирането на средства за "Нотр Дам"

Държавният фонд за опазване на културното наследство на Франция стартира набирането на средства за възстановяването на катедралата "Нот...

Една от най-големите фирми за дъбова дървесина – Charlois обеща да осигури необходимата дървесина за покривната конструкция. Нейният изпълнителен директор - Силвен Шарлоа обяви, че ще помогне за откриването на най-качествените материали по света за възстановяването на изгорелия покрив. "Ще са нужни хиляди кубически метра дърво, ще трябва да намерим красиви парчета, с големи диаметри", казва Шарлоа пред France Info.

Собственици на държавни и частни гори в страната ще бъдат призовани да дарят нужната дъбова дърверсина за възстановяването на "Нотр Дам". Застрахователната група Groupama също ще се включи с 1300 дъбови дървета от собствените си гори в Нормандия, пише BFM TV.

Конфедерацията на малките и средните предприятия е готова да помогне със занаятчии за строителните дейности.

Air France ще осигури безплатен транспорт за всички официални участници в реконструкцията на катедралата. Отделно авиокомпанията ще събира доброволни дарения от клиентите си, за да подпомогне финансирането на ремонта.

В събота ще се състои благотворителен концерт на някои от най-големите звезди на френската поп музика, за да се съберат още дарения. Концертът ще бъде излъчван пряко по обществената France 2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа