5 неща, които помагат срещу безсънието

5535
5 неща, които помагат срещу безсънието
Снимка: iStock/Guliver

Много хора страдат от безсъние и нощите им се струват безкрайно дълги. Има няколко неща, които могат да правят, за да скъсят времето за заспиване и да се радват на по-спокоен и пълноценен сън.

1. Леката вечеря – непременно вечеряйте леко и по-рано. Тежката храна, която консумирате вечер, кара стомаха ни активно да работи и да преработва приетите калории, докато организма ни не може да се отпусне и да заспи спокойно. Хапвайте не по-късно от 19:30 ч. и се опитайте да вечеряте салата, риба, пилешко или нещо друго, което лесно се преработва от организма ни.

Кучето ще реши проблемите ти със съня

Повечето собственици на кучета разрешават на домашните си любимци да се качват в леглото им и дори да спят там, въпреки че част от тях ...

2. Температурата в стаята – дори да сте от хората, на които все им е студено, не бива да претопляте помещението, в което спите. Топлият въздух прави така, че да спим по-неспокойно, докато по-ниските градуси ни дават по-здрав сън. Оптималната температура за здрав и спокоен сън е 18-20 градуса. Можете да се завиете с по-плътно одеяло, за да ви е топло, но в същото време въздухът в стаята ще е по-свеж и ще спите по-добре.

3. Четене, вместо телефон – малките екрани от компютъра или телефона ни преди лягане са много вредни и превъзбуждат съзнанието ни, което ни пречи да заспим бързо  и пълноценно. Вместо това четете преди лягане, така ще успокоите съзнанието си и ще заспите много по-лесно.   

4. Без светлина – изгасяйте всички светлини в къщата, когато си лягате. Дори нощната лампа, която понякога оставяте пусната и партньорът ви гаси, ако си ляга по-късно, ви пречи да заспите. Най-добре е и да си купите щори, които напълно изолират светлината отвън, така че тялото ви да е в пълен покой и да заспите много по-бързо.

5. Удобен матрак – не пестете пари от матрака, на който спите, защото той е ключът към здравия сън. Много е важно той да не е прекалено мек, за да поддържа изправено тялото ви. Ако спите на неудобен матрак, не можете да очаквате сънят ви да е пълноценен.  

Сухата кожа води до безсъние и депресия

Хората обикновено се раждат със суха или мазна кожа. Това е генетика и е невъзможно да се повлияе на причините за едната или другата. Н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Яде ли се кората на райската ябълка?
Яде ли се кората на райската ябълка?

Мнозина вече свикнаха в студения сезон с ярко оранжевите плодове на райската ябълка, които са не само вкусни, но и полезни. Д-р Лидия Квашнина...