5 оплаквания, които могат да заблудят дори лекар при диагностиката на сърдечен удар

7836
5 оплаквания, които могат да заблудят дори лекар при диагностиката на сърдечен удар
Снимка: iStock

Въпреки факта, че сърдечният удар традиционно се счита за „мъжки“ заболявания, той може да се случи и на жените.

Поради факта, че симптомите на сърдечен удар при жените са различни от тези при мъжете, при тях диагностицирането е по-трудно.

А в някои случаи лекарите може дори да не разпознаят признаците на приближаващ сърдечен удар при жените, докато той не се случи. Болката в гърдите далеч не е най-честият симптом, особено при жените: според статистиката две трети от пациентите, преживели сърдечен удар, не са я усетили. 

Ето какви заболявания и състояния могат да бъдат объркани със сърдечен удар при жените.

1. Зъбобол

Болката по време на сърдечен удар засяга ръката (обикновено лявата), гърба, шията и доста често - челюстта. Можете да разберете, че стават въпрос за проблеми със сърцето, а не със зъбите, по следните признаци: задух, замаяност и най-важното - дискомфорт в гърдите. Ако към болката в челюстта се добави поне един от изброените симптоми, спешно се обадете на лекар - най-вероятно състоянието ви е сериозно.

2. Гастрит

Киселини, гадене, парене или болка в хранопровода – за какво си мислите, когато усетите тези симптоми? Най-вероятно ще решите, че става въпрос за гастрит или отравяне. Междувременно всички тези признаци могат да показват сърдечен удар, освен това всички те предупреждават, че разполагате с малко времето да действате. Ако към симптомите се присъединят задух, болка в гърдите, гърба, ръката, челюстта или шията, както и усещане за стягане в гърдите, спешно потърсете медицинска помощ.

Опасен ли е сексът при проблеми със сърцето?

Смъртните случаи по време на секс представляват само 0,2% от всички смъртни случаи от сърдечен удар, установиха британски изследователи...

3. Хронична умора

Ако изведнъж ежедневните грижи станат непосилни за вас, трябва незабавно да се свържете с кардиолог. Най-вероятно сърцето ви не получава достатъчно кръв и кислород и тялото "задвижва" всички свободни потоци в неговата посока. Поради тази причина клетките не се захранват с достатъчно хранителни вещества и изпитвате умора през цялото време. Дори и да не са налични други признаци за предстоящ сърдечен удар, ако усетите необичайна и безпричинна умора, непременно се консултирайте с лекар.

4. Менопауза

Гаденето и постоянното потене също могат да замаскират сърдечния удар. Ако сте в средата на 50-те, е по-вероятно да помислите, че това се дължи на менопауза.

Междувременно изпотяването и гаденето са специфични женски признаци на сърдечен удар; те се проявяват няколко пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Тези 4 храносмилателни проблема може да сигнализират за инфаркт

Болки в гърдите, челюстта и шията, задух и замаяност са някои известни и очевидни симптоми на сърдечен удар. Но това не са единствените...

Важно! Тези признаци могат да се наблюдават и самостоятелно: ако не отшумят в рамките на няколко дни, незабавно се консултирайте с лекар.

5. Бременност или предменструален синдром

Гаденето и виенето на свят, както и пристъпите на слабост, са често срещани ранни признаци на бременност, както и на предменструален синдром. Също така някои жени могат да ги изпитат по време на менструация. Но ако тези симптоми не са характерни за цикъла ви и ако не подозирате бременност, посетете спешно лекар – това може да е много лош знак.

Важно: Статията е с информативна цел. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да отмени препоръките му и назначеното от него лечение или да се използва за самодиагностика. При наличието на специфични оплаквания не отлагайте прегледа при специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com