5 причини защо пералнята не пълни вода

39439
5 причини защо пералнята не пълни вода
Снимка: iStock/Guliver

Пералнята пълни резервоара постепенно, но достатъчно бързо. Ако забележите, че пълненето продължава много дълго време, това означава, че водата не влиза добре в пералнята. Понякога пералнята прави няколко опита да стартира програмата, но не успява и дава грешка при въвеждане.

5 причини защо пералнята не пълни вода

Нека да разберем какво забавя навлизането на водата и не позволява на пералнята да се измие нормално. Най-често виновни са външните обстоятелства, а не нещо друго.

Пералнята черпи вода прекалено бавно – причините може да са лесно отстраними

Има редица ситуации, когато пералната машина пълни резервоара много бавно поради техническа или механична намеса в движението на водата. Ето основните от тях.

Вашата пералня ще живее с години по-дълго с този лесен трик

Ниско налягане на водата

Когато налягането на водата е под нормалното, резервоарът не се запълва в определеното време и шайбата източва минимума, който е успяла да набере, спира програмата и съобщава за грешка на дисплея, че „няма вода“.

Не може сами да коригирате ситуацията, обадете се на службата за поддръжка и попитайте кога водоснабдяването ще се върне към нормалното.

Спиращият кран не е напълно отворен

Съгласно правилата за монтаж пералнята система трябва да има отделен кран на връзката към водопровода, който спира водата. Това е необходимо за превенция, ремонт и обща безопасност. Когато напускате дома си за дълго време, кранът трябва да бъде затворен. Но когато отваряте клапана, не можете да завъртите дръжката, което означава, че водата ще тече в маркуча по-лошо от обикновено.

Също така кранът може да заседне без да се отваря докрай. Най-често старите кранове засядат. Малки песъчинки след ремонтни дейности по тръбопровода се плъзгат дори през грубия филтър и блокират въртенето на механизма на сферичния вентил. Такъв клапан трябва да бъде заменен с нов.

Входящият маркуч е прегънат или притиснат

За да може машината да черпи вода нормално, входящият маркуч трябва да е свободен. Вижте в какво състояние е. Ако има прищипване или прегъване, изправете маркуча и проверете скоростта на поемане на вода. Ако е станала нормална - значи открихте причината.

Профилактика на пералнята – нужно е!

Запушена цедка на всмукателния клапан

Между входящия маркуч и входящия клапан има цедка. Тя предпазва системата от малки частици, открити в чешмяната вода. С течение на времето филтърът се запушва, дори ако водата е чиста. В решетката се появява калциев депозит и пропускателната способност намалява.

Филтърът трябва да се почиства редовно, но обикновено се забравя. Ако водата се излива твърде бавно и всичко е нормално с маркуча, кранът и налягането, тогава е време да вземете превантивни мерки. Филтърът може да се почиства механично, с фина игла или да се накисва с лимонена киселина.

Процедурата е както следва:

Изключете машината от контакта. Отдалечете се от стената, за да стигнете до маркуча. Затворете водния вентил. Поставете кофа или леген, за да събирате вода. Развийте входящия маркуч и го спуснете в контейнера. Издърпайте цедката от отвора. Изчистете го. Поставете го на място. Завийте маркуча. Отворете клапана. Включете машината в контакта. Започнете теста, като включите режима на изплакване.

Възможни неизправности

Ако вече сте проверили външните причини и сте почистили филтъра, но не можахте да разберете защо пералната машина черпи вода дълго време, то причината може да е в самата шайба, а тук е необходим майстор, който да прегледа оборудването.

Как да удължим живота на пералнята

Неизправен вентил за водоснабдяване

Механизмът за затваряне на диафрагмата може да се повреди в клапана и да не се движи както трябва. Попълването през тесен процеп става бавно. Обикновено тази повреда е типична за по-старите автомобили. В този случай трябва напълно да смените клапана.

Превключвателят за налягане не работи

Пълненето на резервоара зависи от показанията на сензора за нивото на водата. Когато контролният модул получи неправилен сигнал за преливане или не получи данни, машината спира приема вода. Трябва да се провери превключвателя за налягане и да се каже какво е необходимо, ремонт или подмяна.

Контролният модул е счупен

В този случай пералната машина може да поема вода за дълго време или да спре напълно без да реагира на изключване и промяна на програмата. Неизправността на модула води до загуба на комуникация с клапана за пълнене или до пълно прекратяване на командите.

Ремонтът е възможен, когато пистите на платката са повредени или някои радио компоненти са изгорели, като кондензатори, резистори или диоди. Ако микросхемата е сериозно повредена, няма да е възможно да я поправите. Тогава модулът трябва да бъде сменен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com