5 принципа на „здравословен“ начин на живот, които носят повече вреда, отколкото полза

25485
5 принципа на „здравословен“ начин на живот, които носят повече вреда, отколкото полза
Снимка: iStock/Guliver

Преди повече от сто години лекарите препоръчваха на дамите сериозно да пият оцет, за да поддържат здравето си, а преди около 50 години препоръчваха прекаляване с печенето на слънце. Всяко десетилетие правилата за здравословен начин на живот се променят - и е важно да забележим навреме дали вярванията ни са остарели?

Събрахме няколко принципа на здравословен начин на живот, които според нови изследвания носят повече вреда, отколкото полза.

Най-опасните диети

Овесена каша за закуска

Овесена каша, приготвена от пълнозърнести храни, с добавка на плодове, ядки и сушени плодове - какво може да бъде по-добро и по-здравословно? На практика нищо – при условие, че не го ядете на закуска всяка сутрин. Факт е, че овесът съдържа фитати, които пречат на усвояването на калция. А това може да бъде особено опасно след 40 години, когато вече не получаваме достатъчно от този важен микроелемент. Така че овесена каша - не повече от два-три пъти седмично. И определено повече млечни продукти!

Бягане

Несъмнено бягането е отличен вариант за кардио упражнения, но само ако е „разредено“ с други видове физическа активност. Според проучване, проведено от кардиолози от Пенсилвания, хората, които водят заседнал начин на живот, но редовно бягат на дълги разстояния, живеят по-кратко от тези, които се занимават с умерени спортни дейности.

Яжте много пресни зеленчуци

Изглежда, че тук не може да има трик: всеки е чувал за  ползите за здравето и необходимостта от пресни зеленчуци. Но това, за което не сме чували, е, че суровите фибри няма да помогнат, а ще навредят на храносмилателната ни система: запек, дразнене на червата, подуване на корема - това е само малка част от неприятностите, които любителите на суровите зеленчуци могат да срещнат. Освен това, много витамини и микроелементи, на които са богати зеленчуците, се усвояват много по-добре в преработен вид. Така че не се отказвайте от варени, задушени или дори печени зеленчуци!

Топ 5 на най-опасните диети за здравето

Откажете се от сладкото

Смятате ли, че ако напълно премахнете захарта, тялото ви веднага ще стане по-енергично, по-весело и по-здраво? Уви, ефектът вероятно ще бъде точно обратният. Учените са все по-склонни да заключат, че отрицателният ефект на захарта върху здравето на кръвоносните съдове, сърцето и ендокринната система е свързан преди всичко с количеството на този продукт: ако ядем повече, отколкото изразходваме, здравето ни страда. Но ако поддържате баланс, захарта ще се превърне от враг в това, което трябва да бъде: най-подходящият източник на енергия за цялото тяло и на първо място за нашия мозък. Така че определено не трябва да отказвате шоколад или торта!

Преминете към растително мляко

Освен ако нямате непоносимост към лактоза, никога не трябва да заменяте обичайните си млечни продукти с такива на растителна основа. Първо, по този начин ще се лишите от здравословни млечни мазнини и, разбира се, калций - което със сигурност ще се отрази на здравето на сърдечно-съдовата система и здравината на костите. И второ, много видове растително мляко (например соево мляко) съдържат много фитоестрогени - вид растителни „хормони“, които могат да предизвикат развитието на опасни тумори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com