5 растения, които можеш да отглеждаш в банята си

14194
5 растения, които можеш да отглеждаш в банята си
Снимка: iStock/Guliver

Декорирането на банята с живи зелени разстения е модерна тенденция в днешно време. Но не всички растения толерират излишната влага и липсата на светлина. Събрали сме пет домашни растения, които ще оцелеят дори при такива спартански условия.

Общото озеленяване, което се вихри в домовете ни, стигна дори до баните. Експертите смятат, че живите растения в банята помагат да се създаде атмосфера на релакс и спокойствие и допринасят за превръщането ѝ в истински домашен СПА център (в духа на модерните тенденции в дизайна). Не всички видове, обаче, понасят еднакво добре влажна среда и липса на слънце и светлина. Но някои, напротив, харесват подобни условия. Представяме ви първите пет: тези растения оцеляват добре дори в банята.

Тези цветя цъфтят цяло лято и сланата не може да ги попари

Веднага ще поясня: говорим за непрекъснат цъфтеж (а не за дълъг или повтарящ се). Тоест, когато първата пъпка цъфне през май или юни, а...

1. Драцена

Драцената е подобно на палма растение от семейство аспержи. Той е непретенциозно, не изисква много светлина, предпочита висока влажност и топлина: температурата в помещението трябва да е минимум 15 ° С, през горещия сезон – до 20 ° С. Драцената не обича излагането на пряка слънчева светлина и се страхува от течение, което обикновено не се случва в банята.

2. Свекървен език

Свекървеният език или научно сансевиерията е любимо растение на офис служителите. То е невероятно упорито и може да издържи на всякакви условия. Например, то расте добре дори на тъмни, слабо осветени места. При липса на светлина растежът му може да спре и листната маса да загуби наситения си цвят, но все пак се адаптира добре. Между другото, красивите, месести листа на сансевиерията не само ще декорират помещението, но и ще филтрират въздуха, произвеждайки кислород!

3. Гусмания

Какво трябва да знаете, ако отглеждате орхидея вкъщи

Орхидеите са невероятно красиви цветя, които освежават дома, но не са много лесни за отглеждане. Най-вероятно опитните цветари знаят то...

Гусманията спада към групата на бромелиевите, представител на които е и ананасът, който се среща в много ярки цветове. Това растение е родом от Южна Америка и затова обича влагата и топлината: дори може да се постави до душа или ваната - само ще се почувства по-добре! Трябва да напоявате гусмания редовно в основата на листата и да избягвате преовлажняването на почвата: това е по-опасно за гусмания от сушата!

4. Ховея Форстър

Това е вид палма, родена на остров Лорд Хау близо до Австралия. В естествени условия расте на скали, обича обилно поливане, висока влажност (60-70%) и топъл душ. Тя се чувства комфортно в банята, особено когато парата овлажнява листата. Ако стаята е суха, не забравяйте да пръскате листат няколко пъти на ден, ако е възможно.

5. Филодендрон Атом

Филодендрон е вечнозелено цъфтящо многогодишно растение от семейство Ароидни. В природата има около 900 вида, но не всички от тях се справят с липсата на светлина. Ето защо, когато избирате сорт за баня, обърнете внимание преди всичко на атома на филодендрон - този вид може да се държи далеч от прозореца и в помещения с висока влажност, например в банята. Обилното поливане и застоялата вода могат да забавят растежа на цветята и листата да пожълтеят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...