5 важни съвета за подсилване на имунитета през зимата

16115
5 важни съвета за подсилване на имунитета през зимата
Снимка: https://pixabay.com

Имунната ни система е жизненоважна за здравословното ни състояние. Тя ни защитава от напасти като бактерии и микроорганизми, вируси и патогени, както и от инфекции и различни вируси и по-сериозни заболявания. През зимата обаче тя отслабва и трябва да намерим подходящите начини, по които да я поддържаме в добро състояние. Има някои навици, които можем да изградим, за да се радваме на здрав имунитет целогодишно. Нека видим 5 от тях в следващите редове:

Сънят е от изключителна важност

Кои 10 билки ще ви помогнат да укрепите организма си през зимата

Трябва да се грижим за укрепването на имунитета целогодишно, но зимният период е най-предразполагащ към настинки и вируси. Открай време...

Ежедневието в днешно време е изключително динамично, стресовите ситуации са все повече, а времето ни се струва все по-ограничено. В такива случаи качественият сън за някои е просто мираж. Обаче е препоръчително и дори задължително да си набавяте нужния сън в подходящото за целта време, за да поддържате имунната си система стабилна. Липсата на достатъчно сън значително я отслабва.

Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си

Здравословният начин на живот е основният фактор за силна имунна система. Менюто ви трябваа да е разнообразно, да включва достатъчно количество витамини, минерали, полезни вещества, фибри, протеини и др. А тях можем да си набавим именно от растителните храни, които са богати на витамини от В група, желязо, йод, цинк, калций, които са така важни за имунитета ни. Колкото по-голямо разнообразие има, толкова повече различни вещества ще си набавяте.

Не забравяйте за спорта

Супер полезни хранителни комбинации за силен имунитет

Имунитетът на организма се обуславя от множество фактори, включително хранене. Освен това от голямо значение са балансираната диета, фи...

Спортуването и редовните тренировки също оказват положително влияние върху имунната ни система. Опитайте се да отделяте време за спорт поне 3 пъти в седмицата, като ще забележите подобрение и в психическото, и във физическото си състояние.  А имунитета ви ще е доволен от резултатите.

Редуцирайте стреса

Стресът оказва влияние върху целия ни организъм и често дори е основният виновник за отключването на редица болести. Гоямото напрежение отслабва имунната система и прави организма ни по-уязвим към различни бактерии и инфекции. За да се справите със стреса, на първо място трябва да откриете причинителите му, спортувайте, медитирайте, преоткрийте стари хобита и ако е нужно – консултирайте се със специалист. Тези практики също ще ви помогнат да понижите стреса и напрежението.

Поддържайте здравословно тегло

Топ 6 на продуктите, които укрепват имунитета

За да укрепите имунната си система през есента и зимата, трябва да добавите здравословни храни към ежедневната си диета. Ето и топ 6 н...

Не само наднорменото, но и поднаднорменото тегло могат да донесат своите последици върху здравето ни. Те ще повлияят негативно на имунната ни система и ще създадат дисбаланс във функциите й. Нашият съвет е да поддържате здравословно тегло, като наблягате на полезните храни и включите спорт в рутината си. Освен това е добре да си правите и редовни профилактични изследвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com