5 забележителности в Североизточна България, които трябва да посетите

45206
5 забележителности в Североизточна България, които трябва да посетите
Снимка: iStock/Guliver

Освен красиви плажове и известни морски курорти, в Североизточна България могат да се видят още много забележителни места. Ето нашите предложения за най-интересните от тях:

1. Нос Калиакра

От гръцки Калиакра означава “красив носи” и всеки, който стигне до това приказно място, сам ще се убеди в това. Калиакра е тесен и дълъг нос, разположен на 12 км от Каварна. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров. Брегът край носа е клифов тип, отвесните скали се спускат 70 метра надолу до морето.
Край нос Калиакра е образуван залив, който се превръща в спокойно убежище при буря за минаващите кораби. На носа има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.
В началото на нос Калиакра се издига обелиск “Портата на 40-те девици”.
Районът е красив природен резерват, където гнездят корморан, а скорци и скални косове обитават пещерите. Могат да се видят и делфини.

Топ 3 Забележителности в Сърница

2. Двореца Балчик

През 1921 г. румънската кралица Мария остава пленена от красотата на това място и решава да остане тук. През 1924 г. по проект на италиански архитекти се изгражда дворцов комплекс. Изискването на кралицата е просто - да не се нарушава великолепието на местността и всичко построено да бъде в хармония с природата.
В комплекса посетителите ще се впечатлят от резиденцията, наречена “Тихото гнездо”, православния параклис, изящните самостоятелни вили, традиционната възрожденска къща, вътрешните дворове в мавритански стил и чешмите с изображения на митологични герои. Комплексът се превръща в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат различни архитектурни елементи в старобългарски, ориенталски, мавритански, готически стил.
Задължително посетете Плачещия град, Градината на Аллах, Градината на принца с езерцето с лилиите, параклиса “Стела Марис”, Алеята на вековете, Висящите тераси, старата мелница, Храма на водата.

3. Аладжа манастир

Разположен на 3 км от курорта Златни пясъци, Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по българското Черноморие. Обитаван е от монаси-отшелници през 13-14 век. Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във варовикова скала, висока почти 40 метра. На първото равнище се намират манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата и стопанските помещения.
Второто ниво представлява естествена скална ниша, в чийто източен край е изграден манастирски параклис. 
На около 600 метра от манастира се намират група пещери, известни под името “Катакомбите”, където са открити керамични изделия, монети, графити.
Днес Аладжа манастир работи като музей и туристически обект.

Топ 5 забележителности в Странджа планина, които всеки трябва да посети

4. Мадарски конник

Един от символите на България представлява добре запазен барелеф на конник в ход надясно, следван от ловното му куче. Под предните крака на коня лежи прободен лъв, а наоколо кръжи орел. Предполага се, че е изсечен през 7 в, а днес продължава да се извисява на 23 метра височина в скалите над село Мадара, Шуменско.
Размерите на фигурата са приблизително реални - височината е 2,6 м, а ширината е 3,1 м. Конникът носи дреха до коленете, в лявата си ръка държи юздите на коня, а с дясната е захванал копието, което пронизва лъва. 

Няколко са версиите за личността на ездача, като най-популярна е тази, че изображението е на хан Тервел.
Заради своята уникалност Мадарският конник е включен в Списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство, шедьовър на човешкия гений без аналог в Европа. През 2008 г. българите с гласуване обявиха Мадарския конник за Глобален символ на България.

5. Езерото Сребърна

Разположено е край село Сребърна, на 18 км от Силистра и на 2 км от Дунав. Местността е обявена за резерват още през 1948 г. Дълбочината на езерото варира от 1 до 3 м. 
В резервата се срещат 67 вида висши растения, като част от тях са застрашени от изчезване извън територията на езерото.
Срещат се 39 вида бозайници, 21 вида влечуги и земноводни и над 10 вида риби - щука, каракуда, червеноперка, видра, езерен рак, обикновена костенурка и воден плъх.
В резервата гнездят 179 вида птици: къдроглав пеликан, корморан, чапла, ням лебед, сива гъска, патица, тръстиков блатар, синьогушка, мустакат синигер и др.
През 1983 г. Сребърна влиза в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com