Топ 3 Забележителности в Сърница

18147
Топ 3 Забележителности в Сърница
Снимка: https://edelweiss.bg/

Красиви и непознати, омайни и необятни, изпълнени със забележителности и пропити с кръв от миналото, това са Родопите. Планината, която всеки път ни повежда към вълнуващо приключение към историята, към забравените малки населени места, към крепостите със своето величие и пещерите, скрити и необятни, които ни карат да настръхнем. Но безспорно едно от любимите места на всеки, посетил веднъж, това е град Сърница или както е описано от чуждестранен турист, възкликвайки: “Сър, Ница!” и сочи градът. Сякаш го сравнява с френския град Ница- величествена и магнетична.

Град Сърница е спокоен, а хората усмихнати, природата е някак недокосната от човешката ръка, а в близост е язовир Доспат, който придава допълнителна романтика на мястото.

Нека видим и кои са трите най-посещавани туристически забележителности в и близост до Сърница.

Сърница Ай или Стената

На какво разстояние е от град Сърница?

Сърница Ай се намира 2,6 км от градът. Можете да се движите по екопътеката със същото наименование или пък да си подарите разходка с високопроходим джип, особено ако времето е по-студено и/ или е имало обилни валежи.

Описание

Високо в планината, на 1200 метра надморска височина стигате до Окото или тази точка, която ще Ви накара да мечтаете.

До там се стига по маркирана екопътека, носеща същото наименование, която с мирис на бор и шишарки, ще Ви отведе до Сърница Ай.

Гледката от там дори най-добрият писател или поет не може да опише. Птиците са до Вас, град Сърница- сякаш в краката Ви, а природата на Родопите сякаш Ви прегръща. В далечината съзирате малките лодки на язовир Доспат, спокойните му води и хотелите, пръснати по бреговете му.

Погледът Ви вероятно се спира на малките вили или Вила парк ЕДЕЛВАЙС Сърница. Мястото, което е заобиколено от бреговете на язовир Доспат, зеленина и чист въздух и детски смях оглася вилите. Сърница Ай вълнува, впечатлява, а минутите там минават като мигове. Карат сърцето да тупти, а картината- запаметява се в съзнанието Ви.

Екопътека Почилена бърчина и Връх Почилена бърчина

На какво разстояние се намира от град Сърница?

Началото на екопътека Почилена бърчина е в близост до бреговете на язовир Доспат, на 17 км от Сърница.

Описание

Това е живописна и красива екопътека, която опиянява, но и ни пренася назад към историята. За да се стигне до нея, можете да си подарите една незабравима разходка от Вила парк Еделвайс Сърница, спокойното място за настаняване със зелената трева и обвито с красота по бреговете на язовир Доспат и така неусетно ще се озовете до чешма. Пийнете вода и нека насладата продължи. Това, което отличава мястото е гъстата борова гора, тишината и височината.

Върхът Почилена бърчина се издига на 1546 метра, което гарантира гледката, която да Ви впечатли. Тя се свързва и с крепостта на Крали Марко, силен и смел, който бил бранител на населението и тяхна опора. Но макар крепостта да я няма, в подножието се намират много артефакти, които свидетелстват за съществуването й и по време на траките. Магично място, което едновременно Ви кара да онемеете от красотата и чистотата, но и разказва история и сякаш пътувате назад във времето.

Побит камък

На какво разстояние се намира от град Сърница?

Скалният феномен Побит камък се намира насред тучна ливада край село Побит камък. Разстоянието до него от град Сърница е 15,3 км.

Описание

Това е третата забележителност, която е в близост до Сърница и препоръчваме да посетите. Мястото е различно, обвито с мистерия и въпроси, чиито отговори не са намерени и до днес. Всъщност представлява скален феномен или камък, забит в земята насред полето.

Според местните той просто се е появил, но как, откъде и защо? Побит камък е камъкът, който според местните сбъдва желанията. Само намисляте нещо, заобикаляте го три пъти, а дори и повече и късметът ще го следва. Но дали е място за почивка или пък менхир, легендата мълчи. Но пък си играе с въображението и малки и големи го оприличават на кораб, на балон и дори на татко Барбарон. Затова ако искате и Вие да помечтаете или да разгадаете някоя загадка, то посетете го.

Язовир Доспат

На какво разстояние се намира от град Сърница?

Величественият язовир Доспат се намира непосредствено до Сърница на около 6 км от нея.

Описание

Язовир Доспат е мястото, което допълва красотата на Сърница заради спокойствието на водите, природата, която го е заобиколила, сякаш в прегръдката на Родопите и идилията. Там ще се почувствате свободни и ще мечтаете.

Картината на този истински рай се допълва от многото лодки, които обикалят с туристи из язовира и се отбиват ту в единия, ту в другия му край. Спират се до палатките на Екокъмпинг Доспат, до зелените поляни и туите на Вила парк Еделвайс и продължават към Стената на язовир Доспат, а редом с тях рибари са сякаш накацали по бреговете, за да ловят риба. Всичко това, съчетано с чистия въздух, прави мястото идилично и определяно като истинско бижу. За щастие, то е на една ръка разстояние от нас и можем да се гмурнем в него не утре, а веднага. Защото когато нещо носи наслада и удоволствие, дава ти уют и хармония, то не трябва да се отлага.

Заключение

Сърница е градът, който е застинал във времето: той пази традициите, за да ни запознае днес с тях, но се развива и с бързи крачки върви към модерното. Това е мястото, в което въздухът е различен: от малките къщички, с пушещи коминчета до домашното сирене и извара, които се произвеждат, с влакчето, което тръгва от язовир Доспат и Ви показва красотата му и до възхитата от природата, която го е обгърнала.

Сърница е различна и непозната, затова ходейки тихите улички, огласяни от песните на Родопите, ние го заобичваме все повече и повече, за да искаме да се върнем отново. Защо ли? Защото веднъж посетил градът, той остава завинаги в сърцето Ви, неусетно, необяснимо и магично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с които да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com