6 необичайни причини да не изхвърляте водата от макароните

5546
6 необичайни причини да не изхвърляте водата от макароните
Снимка: Pexels

Готвачите наричат водата, в която е варена пастата, "течно злато". В процеса на готвене на брашнени продукти се отделя нишесте, така че течността става мътна. Повечето домакини я изливат в мивката, но не и готвачите.

Как да използвате водата от тестените изделия?

1. Сос

Водата може да се използва за приготвяне на сосове, които могат да преобразят всяко ястие. Нишестената течност е необходима за емулгиране, тоест свързва вода и масло. (нишестето действа като сгъстител). В резултат готвачът получава гъста консистенция. За същата цел можете да вземете вода, в която са били варени боб или ориз.

Ако не измиете пастата, тогава върху нея ще остане слой нишесте. То ще закрепи ястието с добавката, вкусът ще бъде по-хармоничен. Подходящи за паста: доматен сос, сос от сливи и песос. И този трик работи с всички.

2. Тесто

Опитните готвачи измислиха трик за приготвяне на палачинки: вместо обичайната смес към тестото се добавя нишестена течност. Палачинките, смесени с такава вода, са крехки, тънки и не залепват по тигана. От тях лесно се правят различни джобове с месо, гъби или сладък пълнеж. Вода за макаронени изделия може да се добави към всяко тесто, за да се придаде плътност и еластичност.

Класическа рецепта за макарони на фурна

3. Боб

Грах, боб, нахут се накисват предварително, за да омекнат, сваряват се по-бързо. А ако ги оставите в течността за тестени изделия, процесът на готвене ще върви по-бързо. При приготвянето на хумус, грахова каша, супено пюре се добавя и брашното с вода за получаване на кремообразна текстура.

4. Прибори за хранене

Ако ви свърши гелът за миене на съдове или предпочитате екологични домакински продукти, опитайте да използвате вода с брашно. Нишестето се справя с мазнините и загара по-добре от купените продукти. Веднага след готвене напълнете тигана, след което изплакнете на чешмата. Не загрявайте прекалено, в противен случай нишестето ще се втвърди с коричка по повърхността на съда.

5. Тор

Подобно на водата след варене на яйца, тази течност съдържа полезни вещества и минерали, които са толкова необходими за стайните цветя. Изчакайте, докато бульонът се охлади и полейте домашната оранжерия. Повторете процедурата два пъти седмично, може да се смесва с други торове. Уверете се, че водата не е твърде солена.

Ползите от нишестето

6. Спа грижи

Нишестената течност е полезна не само за растенията, но и за хората. Много блогъри за красота препоръчват да я използвате като изплакване на косата. Казват, че косата става, както в рекламата, мека и копринена. Също така отварата премахва мазния блясък, нормализира работата на мастните жлези, стеснява разширените пори на лицето. Някои домакини облекчават уморените крака с тази вода - спускат краката си в топла вана. Отокът и "потрепването" изчезват след 10 минути.

Как да се запасите с „течно злато“ за бъдеща употреба, ако не готвите тестени изделия всеки ден? Замразете водата във формички за лед, след което съхранявайте в кутия. Ако е необходимо, винаги можете да вземете няколко кубчета. Когато се добавят към супи или люти сосове, не размразявайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com