Ползите от нишестето

18984
Ползите от нишестето
Снимка: https://pixabay.com/

Патентовано в САЩ през 1841 г., нишестето е продукт, който бързо зае своето място в кулинарните рецепти и кухни. Всяка домакиня ще ви каже без колебание защо имате нужда от нишесте и защо не можете без него. Но всички ли знаем повече за него? Какво представлява този продукт? Защо е бял или жълтеникав н цвят прах, който не се разтваря в студена вода, няма вкус и мирис - така сме свикнали да виждаме това вещество.

В гореща вода, нишестето набъбва, образувайки каша. По отношение на химичния състав нишестето е естествен полимер, смес от полизахариди. В стомашно-чревния тракт той се подлага на хидролиза и се превръща в глюкоза, от която се нуждаем толкова много. Тя лесно се усвоява от организма. В нашите кухни има основно два вида нишесте: картофено и царевично. Този продукт обаче може да се получи и от пшеница, ръж и ориз. На някои места се използва дори грахово нишесте.

Полза и вреда

Продуктът принадлежи към сложните въглехидрати. Съдържа фосфор, калий, калций, витамин R. Благодарение на този комплекс от минерали има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, помага на бъбреците да извеждат излишната течност от тялото, облекчава отока. Функцията на черния дроб се подобрява, метаболизмът се ускорява. Освен това нишестето намалява нивото на "лошия" холестерол, регулира кръвното налягане. Продуктът помага и при язва, тъй като има силни обвиващи свойства.

Каква е вредата?

В процеса на производство на прах нишесте се използва серен диоксид. При поглъщането му се причинява гадене, повръщане, задавяне и белодробен оток. Как се използва нишестето

Този продукт винаги се използва в кухнята. С него се сгъстява соса или излишната влага от бисквитата, предотвратете разсичането пълнежа в пая. Нишестето ще направи всичко това перфектно. Опитните домакини го добавят към тестото, когато пекат палачинки, пирожки или кнедли. Може успешно да използвате праха за паниране на месо, зеленчуци, риба. В този случай отгоре се образува апетитна, хрупкава коричка. Тези, които искат да избягат глутена, могат да използват оризово нишесте или царевично нишесте. С тях също стават вкусни диетични ястия.

6 ползи от червените боровинки, за които не подозирате

Растението червена боровинка представлява пълзящ храст, който достига до 10 до 20 см височина и има малки, вечнозелени листа. Плодовете...

Какви други продукти за сгъстител има?

Зависи какво готвим. Продукти с подобни свойства са агар-агар, кокосови люспи, грис и ленено брашно. Може да добавите сурови настъргани картофи към котлети. За желе няма да намерите по-добър сгъстител от нишестето. Не забравяйте, че продуктът има висока енергийна стойност: има 100 Kcal на 100 g.

Както си спомняме, нишестето бързо се превръща в глюкоза и това ни заплашва с излишни мазнини.

Други приложения

Кухнята не е единственото място, където може да се използва нишесте. Използва се за обработка на тъкани в текстилната индустрия. Той е незаменим не само във фармакологията, но и в козметологията. Голямо количество нишесте се използва за направата на хартия. Необходим е и в ежедневието. В миналото дори го ползвали за направата на паста, с която лепели тапети. Нашите майки редовно перели с нишесте спалното бельо. Днес има много видове нишесте и всеки от тях е полезен по свой начин. Едно е ясно, че този продукт няма да напусне домовете ни скоро.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com