6 неща, които са забранени в Космоса

1185
6 неща, които са забранени в Космоса
Снимка: iStock

Изследването на Космоса и научните начинания в него пораждат редица предизвикателства и проблеми, което води до създаването на строги насоки за осигуряване на безопасността на астронавтите, защита на небесните тела и поддържане на целостта на мисиите за изследване на космоса.

Ето шест неща, които са забранени в Космоса:

Оръжия и военни дейности

Милитаризацията на космоса е строго забранена съгласно различни международни споразумения. Договорът за космическото пространство, подписан от много държави, включително основните космически държави, забранява разполагането на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение в орбита около Земята или на небесни тела. Фокусът в космическото пространство е върху мирното изследване и научното сътрудничество.

Замърсяване на небесните тела

Запазването на девствените условия на други небесни тела, като планети, луни и астероиди, е от решаващо значение за научните изследвания. Космическите мисии са обвързани с протоколи за планетарна защита, които имат за цел да предотвратят замърсяването на извънземната среда със земни организми и обратно. Това спомага за запазване на целостта на потенциалните открития на извънземен живот и защитава собствената ни биосфера от потенциални извънземни замърсители.

Ново изследване: преселването в Космоса не е толкова неизбежно

Космически отломки и замърсяване

Космосът не е безкрайна празнота, а по-скоро ограничена среда с ограничено пространство. Оставянето на отпадъци в космоса представлява значителна заплаха за действащите спътници, космически станции и други космически апарати. Поради това космическите държави се придържат към насоки, които изискват отстраняване на неработещи спътници и отработени ракетни степени от орбита, за да се намали нарастващият проблем с космическите отпадъци.

Вредни радиочестотни смущения

Радиочестотните смущения (RFI) могат да нарушат работата на комуникационните системи както на Земята, така и в космоса. Международният съюз по далекосъобщения (ITU) разпределя специфични честотни ленти за космическа комуникация, за да предотврати смущенията. Умишлените смущения, като например заглушаване на сателитни сигнали, са строго забранени и се считат за нарушение на международните разпоредби.

Експлоатация на космически ресурси без разрешение

Използването на космически ресурси, като например добив на астероиди или лунни минерали, е новопоявяваща се област. То обаче трябва да се извършва в рамките на международното право. От държавите и частните субекти се очаква да получат подходящо разрешение и да се придържат към насоки, които гарантират отговорно и устойчиво използване на ресурсите.

На какво мирише Космосът?

Неразкриване на научни открития

Духът на космическите изследвания е основан на сътрудничеството и има за цел да разшири познанията на човечеството за космоса. Поради това се очаква всички открития, направени по време на космически мисии, особено тези с потенциално научно значение, да бъдат споделени със световната научна общност. Неразкриването на такива открития противоречи на принципите на отворената наука и международното сътрудничество в областта на космическите изследвания.

Тези забрани и насоки отразяват ангажимента на световната общност за отговорно и етично поведение в космоса, като насърчават сътрудничеството и мирното изследване отвъд земната атмосфера. Придържането към тези принципи е от жизненоважно значение за осигуряване на дългосрочна устойчивост на човешките дейности в космоса и за опазване на небесната среда, с която се срещаме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com