6 приложения на продуктите с изтекъл срок на годност

2267
6 приложения на продуктите с изтекъл срок на годност
Снимка: iStock/Guliver

Във всяко домакинство се намират продукти с изтекъл срок на годност, които домакинята е забравила да използва. В много случаи те са дори неотворени и неразопаковани, а цената им е висока. Съдбата на тези продукти е да попаднат директно в коша. Как обаче да спестите средства и да оползотворите продуктите с изтекъл срок на годност? Представяме ви няколко интересни идеи.

1. Прясно мляко

От него става чудесна извара, а онлайн ще намерите много рецепти, сред които да изберете подходящата. Млякото с изтекъл срок на годност може да употребите и като козметично средство. Млечната киселина, която съдържа, е еликсир за младост. Тя изглажда фините линии и бръчки и подновява кожата. Използва се и като лек и нежен към кожата, неагресивен ексфолиант. Обтрийте лицето и откритите части на тялото с млякото, оставете да постои и вземете душ. Кожата ви ще бъде благодарна, че сте забравили млякото и пропуснали трайността му.

2. Паста за зъби

Какъв е срокът на годност на слънчевите очила

Знаете ли, че слънчевите очила имат срок на годност? Учени от университета в бразилския град Сао Пауло са установили, че стъклата на оч...

Може да употребите за почистване на килими, стени и тъкани от всякакви замърсявания. Тя съдържа избелващи съставки, които чудесно почистват и изтъркват мръсотията. Дори пастелите, с които детето ви нарисува слънце на стената, нямат шанс пред пастата за зъби.

3. Фъстъчено масло

Чудесно замества крема за бръснене. Освен това ползата му е двойна – съставките, които съдържа, чудесно подхранват кожата и ѝ придават мекота.

4. Замразени зеленчуци, подправки и варива

Те могат да бъдат изядени и след изтичане на срока, посочен на опаковката. При тези продукти приемайте сроковете като препоръчителни и не се притеснявайте, че са изминали няколко месеца от посочения срок на годност. Вкусовите им качества са напълно запазени и те са безопасни за ядене. Подправките с времето губят по малко от аромата си, но на практика те не се развалят и изтеклият срок на годност не следва никак да ви притеснява.

Имат ли срок на годност свещите

Лавандула, ванилия или роза са само някои от любимите аромати на свещи, които често могат да бъдат намерени у дома. Въпреки че вероятно...

5. Моливи за устни и очи

Те се превръщат в чудесно средство за оцветяване на книжките на децата. Не ги използвайте върху лицето си, това може да е опасно.

6. Крем за бръснене

Този с изтеклия срок на годност употребете за почистване на мазни петна и замърсявания от всякакви тъкани и повърхности.

Освен на срока на годност обръщайте внимание и на трайността на продукта след отваряне, която е посочена върху опаковката. Понякога срокът на годност може да не е изтекъл, но продуктът да е отворен преди повече от препоръчителното време и реално да не е подходящ за използване. Следете продуктите вкъщи, това е лесен начин, за да намалите излишното разхищаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com