6-те храни, които могат да съсипят щитовидната жлеза

24753
6-те храни, които могат да съсипят щитовидната жлеза
Снимка: Pixabay

Полезно е да знаме, че храната, която приемаме, не влияе единствено на теглото ни. Различните храни повлияват по различен начин върху самото функциониране на организма. В тази статия например ще разгледаме кои храни по какъв начин повлияват щитовидната жлеза, която е жизнено важна за обмяната на вещества и производството на хормони. Погрешно е схващането, че може да си ядем каквото поискаме, ако ходим на фитнес, защото физическата активност ще ни помогне да изгорим поетите калории. До известна степен това е така, но за да сте сигурни в избора си на храни, е хубаво да сте преминали през изследвания, от които ще научите какво е нивото на хормоните ви и към кои храни имате непоносимост. Ще ви представим някои продукти, с които е желателно да не прекалявате, защото имат неблагоприятен ефект върху щитовидната ни жлеза.

Соя – соята и производните й продукти нарушава усвояването на хормоните от кръвта. Някои изследвания сочат, че високият прием на соеви продукти носи със себе си риск от хипотиреоидизъм.  Учените съветват хората, които страдат от това състояние, да намалят приема им.

Глутен – продуктите, съдържащи глутен могат да засилят някои автоимунни заболявания, свързани със щитовидната жлеза като Хашимото и Болест на Грейвс. Желателно е да ограничите до минимум продуктите, съдържащи глутен. В това число влиза не само продуктите от бяло брашно, но и пакетираните сладкиши.

Бяла захар – по правило бялата захар не е полезна като цяло за организма. Ако щитовидната жлеза не функционира правилно, това е възможно да забави метаболизма ви. При проблемна щитовидна жлеза трябва много да внимавате с количеството захар, което приемате на ден. Желателно е да я подмените с натуралната захар, съдържаща се в плодовете. Така ще си набавяте нужното количество въглехидрати, без да навредите на организма си и специално на щитовидната си жлеза.

Риба тон и скумрия – тъй като съдържат висок процент живак, тези видове риба не са препоръчителни са хора, страдащи от проблеми със щитовидната жлеза. Живакът крие рискове от натрупване в организма, което, от своя страна, затруднява работата на щитовидната жлеза.

Зеле и броколи – в суров вид те съдържа йодни съединения, които е възможно да нарушат баланса на йод в организма ни. Това отново носи своите рискове за щитовидната жлеза, така че е желателно да ограничите приема им до минимум или поне да не ги приемате в суров вид.

Морско зеле – тук отново се наблюдава високо съдържание на йод. Освен че може да влоши йодния баланс на организма ни, възможно е и да възникнат затруднения в метаболитните процеси при прием на тези продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com