7 безопасни и ефективни метода, с които ще облекчите киселините в стомаха

11572
7 безопасни и ефективни метода, с които ще облекчите киселините в стомаха
Снимка: iStock

Всеки се е сблъсквал със стомашни киселини, най-често причинени от вид храна, която дразни стомаха. Болката в корема може да се причини и от стресови ситуации, както и от някои медикаменти. За да не приемате друг вид лекарство за справяне с болката, ние ще ви представим 7 начина, които по безопасен и ефективен начин ще облекчат състоянието ви и ще се справят с проблеми като лошо храносмилане и запек. Ето ги и тях:

Използвайте топлина, за да облекчите болката

Топлината облекчава болката, но тя не трябва да е директна – поставете топлия компрес върху дреха. Това помага при раздразнени черва, а ако имате запек – топъл душ с английска сол ще оправи положението. 

Пийте сода бикарбонат

Содата помага заради натриевия бикарбонат в състава, той има свойството да балансира киселинния рефлукс. Болката и неприятната киселинност утихват, а стомашните киселини се елиминират.
Как да я приемате?
Разтворете четвърт чаена чаша сода бикарбонат в чаша вода. Изпийте и не приемайте други медикаменти поне 2 часа преди и след консумацията, тъй като може да не подействат или да променят ефекта си.

Не спете по гръб

Тази позиция не е удачна при подобно неразположение, защото гърлото и стомахът са на едно равнище, а това позволява на стомашните киселини да се отичат и да предизвикват неприятното чувство на киселинност в стомаха.
Ако няма да спите, по-добре стойте в седнало положение. Ако пък е време за сън, използвайте по-обемна възглавница, която да повдигне горната част на тялото ви с поне 10 см.

Опитайте диетата БОЯПФ

Банан, Ориз, Ябълки, Препечена Филия – това символизира наименованието на диетата. Тези храни щадят стомаха при раздразнени черва. Първо трябва да се ограничите от храната като цяло, добре е да приемате повече течности. След това започнете да добавяте към менюто си тези храни, които са нежни към стомаха. Други такива храни, които няма да го раздразнят, са чайове, бисквити, варени картофи и овесени ядки.

Яжте храни, богати на фибри

Ако страдате от хроничен запек или имате чревни неразположения, обогатете менюто си с фибри. За да не получите подуване и газове, започнете с включването им постепенно. Такива храни са пълнозърнестият хляб, плодовете, зеленчуците, зърнените храни и сушеният боб. Горските плодове и бобът са подходящи при диария, защото забавят преминаването на храната от стомаха към червата. Това се дължи на разтворимите фибри в състава им.

Приемайте пробиотици и пребиотици

Пробиотиците са живи бактерии, нужни на организма ни за правилното храносмилане и облекчаване на стомашни неразположения. 

Успокойте корема си с билкови чайове

Билките, които ще спомогнат за облекчаване на болката са копър, мента, лайка и джинджифил. Те могат да се използват спрямо вида на проблема – мента при гадене, джинджифил за насърчаване на слюнката, лайката пък отпуска мускулните спазми, а копърът активира жлъчния сок. Може да си направите и комбинация от лайка и джинджифил например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com