7 неща за колите, на които всеки родител трябва да научи децата си

44480
7 неща за колите, на които всеки родител трябва да научи децата си

Твърде много инциденти на пътя се предизвикват именно от младежи, но дали вината е само в тях? Решение на родителите е да предадат малко знания на своите деца... и не говорим само за това какво значи червеният светофар...

1. Да боравят с ръчни скорости

Всички знаем какво включва обикновеното обучение: водите новоизлюпения шофьор на празен паркинг и там му обяснявате основните неща в колата – спирачки, светлини, паркиране и др. Това е добър старт за ден 1, но после нещата се развиват доста бързо. Доста коли вече са с автоматични скорости, но знанията за ръчните могат да са само от полза. Научете децата си да карат и тези типове коли, защото не се знае какви умения ще им потрябват в бъдеще.

2. Да познават базовата поддръжка на колата

Не може да си представите колко хора не знаят как се проверява маслото например. Колкото и да не ни се иска ще трябва да отбележим, че повечето от тях са жени, но все по-често срещаме и възрастни мъже без никакви знания за колите. Като един минимум е добре всеки човек да може сам да проверява течностите, налягането на гумите, да чете показанията на таблото и да забелязва нередности по колата. Ако младежът прояви интерес към това как работят нещата може да му покажете как да си смени маслото, изгорелите крушки или даже въздушния филтър.

3. Да чуват нетипични звуци от колата

Какво го чака британското автомобилостроене след Brexit

Референдумът във Великобритания изненада мнозина, но решението е взето и страната ще излезе от състава на ЕС. Това безспорно ще се отра...

Добрия поглед върху пътя е съществено важно, но ушите също трябва да са нащрек. Научете детето си не само да слуша външния звук /от мотори, сирени и др./, но също да обръща внимание на звука от собствената си кола. Ако младежът може да различи нов и нетипичен звук той може да хване проблема в зародиш. Уверете се, че детето ви е наясно с типичния звук от работещ двигател без проблеми, и му обяснете какво става при различни повреди – износени спирачки, повреден стартер и т.н.

4. Да спазват законите

Младите шофьори нямат огромните познания на опитните, а често не познават добре и местните закони. Понякога тези правила са странни, но въпреки това те трябва да се спазват. Уверете се, че децата ви съзнават опасностите и са наясно с правилника за движение, защото в противен случай те излагат на опасност себе си и околните. Научете ги да се отнасят с полицаите с респект и нужното уважение.

5. Да са наясно с опасностите и процедурите

Ето една ситуация, която ме кара да се свия: Карам по магистралата и разминавам тинейджър отбил на пътя, който говори по телефона докато колите хвърчат покрай него с огромна скорост. Защо не смени сам гумата? Най вероятно не знае как.... Дали има нужда от помощ? Затова научете децата си какво да правят при повреда на пътя – как да обезопасят колата, как да сменят гума. Научете ги как да четат картата, ако навигацията откаже и как да потърсят специализирана помощ при нужда.

Няма да забраняват автомобилите на газ

Информацията, че се забраняват автомобилите с газови уредби, е лъжа. Това казаха от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" ...

6. Да познават парите

Нищо не е безплатно. Стойността на колата, разходите по застраховки, такси, гориво и поддръжка се натрупват. Ако прибавим към това и някоя глоба на пътя, то сумата може да нарасне доста. Трябва да изясните на децата си, че колата е едно скъпо удоволствие и да им покажете последствията от неразумното шофиране. Този урок ще бъде по-лесен за младеж, който вече е започнал работа и познава парите, но доста други ще бъдат по-трудно убедени.

7. Да оценяват личното превозно средство

Накрая научете детето си да съзнава предимствата на притежаването на собствено превозно средство. Много хора приемат автомобила за даденост. Ако живеете на място, където има обществен транспорт, накарайте детето да ползва автобус, такси, да ходи пеш, да кара колело – за да се придвижи от точка А до точка Б. По този начин то ще разбере какво е да имаш кола, и какво е да нямаш, както и много добре ще осъзнае предимствата и недостатъците на автомобила.

източник: tns.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com