7 нездравословни храни, които консумираме за здравословни

15201
7 нездравословни храни, които консумираме за здравословни
Снимка: Igor Ovsyannykov / Pixabay

Недохранването играе основна роля в наддаването на тегло и развитието на хронични заболявания. Изглежда, че е достатъчно да купите "полезно" и проблемът е решен!

Ето 7 от най-известните "измамници".

1. Преработени храни "без мазнини".

„Войната“ срещу мазнините може да се счита за едно от най-погрешните решения в историята на храненето. Това се основаваше на слаби доказателства, които бяха напълно развенчани в по-късни проучвания.

Но щетите вече бяха нанесени - производителите на храни започнаха да произвеждат продукти с ниско съдържание на мазнини, тъпчейки ги със захар, за да компенсират загубата на вкус. Смята се, че това е една от причините за епидемията от диабет тип 2 в западния свят: захарите се появяват буквално навсякъде. Освен това в най-опасната си за здравето форма - под формата на глюкозо-фруктозен сироп.

Ако видите етикет "без мазнини" на етикета, вероятно е пълен с нездравословни скрити захари.

2. Повечето закупени дресинги за салати в магазините

Зеленчуците са невероятно полезни, богати на фибри, витамини и минерали. Но проблемът е, че не всеки харесва „чистия“ вкус на зеленчуците, така че много хора използват салатни дресинги.

За съжаление много приготвени сосове съдържат нездравословни съставки като захар, евтини растителни масла и трансмазнини, както и изкуствени овкусители и консерванти. Дори най-красивата зеленчукова салата не може да компенсира толкова много щети за здравето.

3. Плодови сокове

Много хора вярват, че плодовите сокове са полезни за здравето и производителите подкрепят това убеждение с реклама. Сокът се прави от плодове, плодовете са здравословни, какво може да се обърка?

Уви, повечето сокове са захарна вода с плодов вкус. Но дори и да пиете скъп "истински" (или прясно изцеден) сок, това пак не е най-здравословният избор. Те нямат полезните фибри, които правят плодовете здрави – без тях фруктозата не е по-добра от класическата захар.

4. „Здравословна“ пълнозърнеста пшеница

Повечето "пълнозърнести" продукти са направени от брашно, смляно толкова фино, че гликемичният му индекс е почти идентичен с белия хляб. Съвременните сортове съвсем не са тези, които са яли нашите баби и дядовци. Те са модифицирани, за да увеличат добивите, а резултатът е намалена хранителна стойност и по-високи рискове за хора, страдащи от непоносимост към глутен.

Продуктите, които може да съхранявате по-дълго, отколкото мислите

Предлагаме на вашето внимание няколко трика, които ще ви помогнат да запазите хранителните си продукти за по-дълго време. Това ще довед...

Има проучвания, които показват, че съвременната пшеница (в сравнение с по-старите сортове) може да причини възпаление в тялото и да повиши нивата на холестерола.

5. Продукти с фитостероли

Фитостеролите са хранителни вещества, подобни на растителните версии на холестерола. Някои проучвания стигат до извода, че те могат да понижат нивата на "лошия" холестерол, поради което започват да се добавят към различни продукти, етикетирани като "здравословни".

Въпреки това, учените са доказали, че фитостеролите, въпреки че понижават холестерола, могат да имат отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система. Това е особено опасно за хора с фитостеролемия (генетично заболяване, което повишава нивата на растителни стероли в кръвта). Те са по-податливи на негативните ефекти на фитостеролите върху тялото.

6. Маргарин

Внимание – продукти със скрито съдържание на захар

Прекомерната консумация на захар е вредна и води до наднормено тегло, здравословни проблеми, повишен риск от сърдечно-съдови заболявани...

В разгара на „войната срещу мазнините“ маслото беше подложено на атака и започна популяризирането на маргарина като качество. С течение на времето се оказа, че маргаринът е не само по-малко полезен – той понякога е вреден поради високото съдържание на опасни трансмазнини. В съвременните сортове маргарин те са малко по-малко, но голямото количество рафинирани растителни масла също не е много полезно.

Хората, които заменят маслото с маргарин, са по-склонни да умрат от сърдечно-съдови заболявания, така че не сменяйте маслото. Най-добре е, ако е направено от млякото на крави, хранени с трева – това масло съдържа много ценен витамин К2.

7. Спортни напитки

Спортните напитки са създадени с мисъл за спортисти, така че съдържат сол (електролити) и захар (бърза енергия). Но повечето от нас не се нуждаят от нищо от това, ние не бягаме маратон.

Хората смятат, че спортните напитки за по-здравословна алтернатива на лимонадата, но по същество няма разлика между двете. Може би една спортна напитка ще има малко по-малко захар - но повече, отколкото ние и вие се нуждаем. За да останете хидратирани по време на тренировка, обикновената вода е достатъчна за повечето от нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно