7 от най-опасните храни

1430
7 от най-опасните храни
Снимка: iStock

Канцерогени, оцветители, подобрители на вкуса – това са само малка част от плашещо наречените съставки, които се съдържат в любимата ви храна. Представяме ви списък с продукти, които са опасни не само за вашата фигура, но и за вашето здраве.

Чипс и пържени картофки

Картофите, пържени във врящо масло и дори със златиста коричка, разбира се, са много вкусни, но изобщо не са здравословни. На първо място, огромната доза мазнини, съчетана с въглехидрати, има отрицателно въздействие върху нашата фигура, но освен това злоупотребата с този вид бързо хранене може да доведе до необратимо затлъстяване. За съжаление това е най-малкото зло, което пържените картофи могат да ви донесат. Факт е, че прегрятото масло, което е една от основните съставки за приготвяне на чипс и пържени картофи, натрупва изключително вредни канцерогенни вещества.

Ако говорим отделно за чипс, тогава модерният метод на готвене е много по-бърз и лесен и най-важното по-евтин от традиционния, но много по-вреден. Ако по-рано от парченца картофи се приготвяше хрупкав деликатес, днес дори не можете да мечтаете за това. Съставът на чипсовете от ново поколение: нишесте, брашно и цял куп различни хранителни добавки и подобрители на вкуса.

Наденица

Първо, колбасите, направени от истинско месо, отдавна и почти напълно изчезнаха от рафтовете; те бяха заменени от много висококачествени и, жалко, често вкусни фалшификати. Но това не са всички недостатъци на различните колбаси. Основният проблем е голямото количество мазнини, съдържащи се в колбаси и колбаси, защото всяка, дори и най-естествената наденица, се състои главно от свински кожи и сланина.

Кожа, хрущял, карантии и остатъци от месо, плюс 25-30% трансгенни соеви зърна и, разбира се, консерванти, стабилизатори, сгъстители, емулгатори, антиоксиданти, хранителни оцветители, аромати - това е приблизителният състав на всички колбаси, независимо от сорта и марка на производителя.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Спагети за бързо приготвяне

Любимо ястие на учениците. Разбира се, уверенията, че освен фиде в пластмасова чаша ще намерите и скариди, пиле или бекон, са фалшиви, защото реално, независимо какво пише производителят на опаковката, вътре най-вероятно няма да има истинска храна. Но това, което ви очаква е истински коктейл от консерванти, набухватели, стабилизатори, хранителни оцветители и подобрители на вкуса.

Майонеза и кетчуп

Тези два соса са особено популярни у нас, изглежда, че добавяме кетчуп и майонеза към всяко ястие и по този начин причиняваме непоправима вреда на тялото си. Купеният в магазина кетчуп, който се продава в изобилие във всеки супермаркет, е не само източник на вредни стабилизатори, емулгатори и консерванти, но също така съдържа голямо количество багрила и захар, тоест практически се състои от захар.

Що се отнася до майонезата, тя се състои от така наречените трансмазнини. Такива изкуствено създадени мазнини допринасят за бързото развитие на захарен диабет и нарушават функционирането на имунната система - те унищожават полезните ензими, които предпазват тялото ни от болести. Освен това голяма опасност крият и пластмасовите опаковки, в които се сипва майонеза, за да се спестят пари; оцетът, съдържащ се в любимия сос, разяжда стените на опаковката, така че ядем вредни, но все пак годни за консумация вещества с пластмаса.

Блокчета шоколад

Този продукт има най-висок гликемичен индекс, т.е. захарта от тях се абсорбира почти мигновено. Те обаче не съдържат никакви полезни вещества – за разлика да речем от меда и сушените плодове. Що се отнася до качествените продукти, например, шоколадовите бонбони са едновременно удоволствие и полза, което не може да се каже за блокчетата, в които освен естествени съставки (които са малцинство) се добавят и огромно количество изкуствено произведени такива. изобщо не са полезни за тялото ни, да не говорим за съдържанието на захар. За ясен пример, нека обясним: дневната нужда от захар за човек е максимум 50 грама и едно шоколадово блокче го покрива повече.

Вредни храни, които всъщност са здравословни (ще се изненадате)

Пуканки

Самата царевица в оригиналния си вид не представлява никаква опасност за организма, напротив, съдържа фибри и много полезни вещества - витамини А, С, Е, тиамин, фолиева киселина, желязо, калий, магнезий, фосфор, цинк. Но пуканките нямат много общо с истинската царевица, тъй като полезните вещества са просто затрупани от сол, карамелизатори, масло и подобрители на вкуса. Между другото, доза сол в една порция пуканки уверено печели над същия чипс или пържени картофи, но междувременно прекомерното количество сол никога не е било от полза за никого, защото подобни експерименти върху тялото са изпълнени с повишено кръвно налягане и нарушена бъбречна функция.

Нискомаслени храни

Изглежда, че нискомаслените торти, сладкиши, кисело мляко и други продукти са истинско спасение за тези, които отслабват. И с тези деликатеси обаче трябва да се внимава. Факт е, че намаляването на съдържанието на мазнини в продукта е повече от компенсирано от увеличаване на дела на въглехидратите - нишестета, захари и подсладители. Оказва се, че яденето на уж нискомаслени и диетични храни допринася за затлъстяването повече от пълноценен десерт. В допълнение, изкуственото намаляване на мазнините в такива продукти унищожава всички витамини и хранителни вещества, от които се нуждаем, особено по време на периоди на диетични ограничения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

„Не се страхувайте, това е протеин“: Какво ще стане, ако изядете плод с червей?

Стръкче от тази билка премахва неприятната миризма в гардероба

Какви правила се спазват при сушене на манатарки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com