7 работещи трика да запазите косата си здрава през зимата

4352
7 работещи трика да запазите косата си здрава през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Става студено. Заради мразовития сух въздух и безкрайните шапки през зимата състоянието на косата се променя: става чуплива, губи блясъка и наситеността на цвета. Добрата новина е, че всичко това може да се управлява. И ние ще ви кажем как точно.

Защо косата се нуждае от специални грижи през зимата?

Сушим косата си със сешоар по-често. Ако през лятото можете да изтичате навън с леко влажни къдрици и да оставите топлия вятър да ги изсуши, то през зимата не трябва да рискувате.

Носим шапки и шалове. Връхните дрехи създават ефект на триене, люспите на кожичките се издигат, косата започва да се лющи и изглежда зле. Освен това шапката оказва натиск върху главата, кръвоносните съдове се стесняват, кръвообращението се забавя и притока на хранителни вещества към космените фоликули се нарушава. Така косата отслабва и започва да пада.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Температурни промени. Навън е мразовито и влажно, но на закрито има сух въздух от парно, нагреватели и климатици. Косата е под постоянен стрес и няма време да се адаптира към променливите температури. В този момент може да се появи пърхот, тъй като скалпът не може да разбере колко себум да отдели.

Липса на влага. Косата се трие една в друга, натрупвайки статично електричество. Влагата предотвратява това, но е прекалено малко през зимата. Поради това косата става наелектризирана, пухкава и настръхнала в различни посоки, без да става обемна.

Как да помогнете на косата си да оцелее през зимата?

1. Мийте косата си по-рядко

Опитайте се да миете косата си възможно най-рядко, два до три пъти седмично. Така я наранявате по-малко и я предпазвате от прекомерно изсушаване.

Направите косата по-плътна с народни средства и процедури за грижа за коса

2. Избягвайте горещата вода

Мийте косата само с топла вода и никога с гореща. Защото изсушава кожата, стимулира производството на себум и прави косата чуплива.

3. Не забравяйте за маските за коса

Маската е продукт с дълбоко действие, който овлажнява, подхранва, възстановява и защитава. Предотвратява увреждане и загуба, перфектно укрепва и придава блясък. Последователността на използване на продуктите е следната: шампоан + маска + балсам.

4. Използвайте възможно най-малко инструменти за топлинно оформяне

Въздържайте се от прекомерна употреба на сешоари, преси и електрически маши. Оставете косата си да изсъхне сама, като я подсушите внимателно с кърпа.

5. Срешете по-внимателно

Четкането помага за разресването на косата и масажира скалпа. И в процеса можете да прехвърлите естествени защитни масла от корените към краищата на кичурите.

Вземете гребен само когато искате да стилизирате къдриците си. За тази цел през зимата е препоръчително да зкупите гребен с широки зъби, тъй като е по-нежен от четките.

6. Купете си овлажнител

. За да помогнете на вашите кичури да оцелеят през зимата, използвайте овлажнител. Има много предимства: можете да дишате по-лесно, косата и кожата ви спират да изсъхват, можете да добавите ароматни етерични масла за релаксация.

7. Намалете стреса и се хранете добре

Науката е доказала, че косата може да пада заради стрес. А зимата не е само сняг и дългоочаквана ваканция. Това означава и предновогодишното бързане на работа, тежкото ставане сутрин и суетното тичане за подаръци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com