7 съвета за пране при хора с чувствителна кожа

2468
7 съвета за пране при хора с чувствителна кожа
Снимка: iStock/Guliver

Чувствителната кожа е не само здравословен проблем, а и начин на живот за много от хората. Хората с чувствителна кожа трябва да внимават каква козметика използват и внимателно да подбират дрехите и материите, от които са изработени. По този начин хората с по-чувствителна кожа си осигуряват едно спокойствие и сигурност, че са защитени от нежелани алергични реакции и кожни раздразнения.

1. Използвайте специален препарат
Повечето перилни препарати съдържат съставки, които биха причинили раздразнения при хората с чувствителна кожа. Ароматите и багрилата са сред главните причинители на тези неприятни, кожни раздразнения, наричани още контактен дерматит. Подобни нежелани реакции биха могли да се появят и при употребата на някои козметични продукти за лична хигиена. Ако притежавате чувствителна кожа е нужно, да проверявате предварително марките на продуктите и етикетите на самите тях. Избягвайте продукти, които съдържат амониеви дезифектанти, сулфати, парабени и други.

2. Внимавайте какво количество препарат използвате
Предозирането, с който и да е било продукт (независимо дали обикновен или за хора с чувствителна кожа) не е препоръчително. Получава се едно улавяне на молекулите на препарата във влакната на текстила, което от своя страна може да предизвика раздразнение и нежелани, алергични реакции. Количеството е от значение, затова е нужно да следите и изпълнявате внимателно инструкциите за употреба така, както е описано на етикетите.

3. Избягвайте да използвате омекотители за тъкани
Омекотители имат за цел да подобрят състоянието на нашите дрехи. Цветовете изглеждат по - ярки, ароматът им е по - наситен, правят дрехите ни по - меки. Все неща, които биха усложнили положението на хората с чувствителна кожа. Вместо омекотител, вие бихте могли да използвате обикновен оцет. Оцетът ще свърши същата работа, но без да ви създаде така неприятната алергична реакция.

4. Направете допълнителен цикъл на изплакване
Ако притежавате чувствителна кожа е добре да се възползвате от функцията за допълнително изплакване на вашата пералня. Вторият цикъл на изплакване на дрехите успешно ще премахне задържалите се частици препарат по дрехите ви и ще предотврати нежелани кожни раздразнения.

5. Изперете новите дрехи, преди да ги носите.
Дрехите съдържат химикали, използвани от производителите за по-добър търговски вид, но именно тези химикали са причинители на много от алергичните реакции. Ако сте с чувствителна кожа, предразположена към алергии и дразнене и носите новите си дрехи, без те да бъдат предварително изпрани, рискувате да почувствате раздразнение почти веднага.

6. Носете ръкавици, когато боравите с прането
Носенето на ръкавици е страхотна идея в случай, че перете някои от вашите дрехи на ръка. Именно с тази хитрина, вие ще защитите вашите ръце от всякакъв вид контакт с мръсотии, алергени и препарати, които биха могли да затормозят вашата чувствителна кожа.

7. Дръжте прането си изолирано
В случай, че останалата част от вашето семейство предпочита  да използвате не чак толкова щадящи перилни препарати и омекотители, вие бихте могли да перете своите дрехи отделно от техните. Така ще ограничите всякакви дразнещи частици да преминат от тяхното към вашето пране.

И все пак, ако сте опитали тези и всякакви други методи за справяне с този неприятен проблем – кожните алергии, но все още се борите с проблемна и чувствителна кожа най - добре се консултирайте с дерматолог.
Той ще ви изготви персонализиран план и съвети, които да ви помогнат за успешното справяне с проблема.

 

12 научно доказани природни средства срещу екзема. Вижте как се използват

Повече от 10% от населението страдат от някаква форма на екзема. Хората често използват термина екзема взаимозаменяемо с атопичен дерма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com