8 храни и напитки, които никога не трябва да консумирате преди и по време на полет

4169
8 храни и напитки, които никога не трябва да консумирате преди и по време на полет
Снимка: pixabay

Благосъстоянието ни по време на полет до голяма степен зависи от храната, която сме консумирали преди това. Това са храните и напитките, от които определено е по-добре да се въздържате преди да се качите в самолета.

1. Алкохол

Някои пътници с аерофобия разчитат на алкохола, за да се справят със страха и безпокойството преди полет, докато други пият от еуфория. 

Но по-добре е да отложите консумацията на алкохол след пристигането ви. Стоенето на неудобната седалка за по-дълъг период (повече от четири часа) увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, а дехидратацията, която човек изпитва с алкохолна интоксикация, само влошава ситуацията.

2. Сушени плодове

Ако имате проблеми с дишането, по-добре се откажете от сушените плодове преди и по време на полета. В тях се съдържат сулфити - вещества, които при условия на кислороден глад могат да предизвикат пристъп на задушаване.

3. Кафе

Избягвайте да пиете кафе преди полет! Една чаша от тази напитка съдържа до 475 mg кофеин. Според проучване, публикувано в научното списание Frontiers in Nutrition, шест милиграма от веществото на килограм телесно тегло са достатъчни, за да може кафето да действа като диуретик.

Ако не искате да причините дехидратация на тялото си от загубата на течности, натрий и калий, по-добре е да отложите консумацията на напитката за по-късно.

4. Колбаси

Колбасите са една от храните с високо съдържание на хистамин. За страдащите от алергии леката закуска в летищно кафене може да доведе до проблеми с дишането през целия полет. За да не предизвикате алергична атака, по -добре е да изберете сандвич с пуешко месо.

5. Бобови растения

Според Асоциацията по авиационна и космическа медицина промените в атмосферното налягане могат да увеличат количеството газ в червата с 25%. Продължителният престой в седящо положение само влошава ситуацията.

6. Газирани напитки

За хората с респираторни заболявания кислородният глад може да бъде опасен. Според проучване, публикувано в European Respiratory Journal, около 18% от пътниците с белодробни проблеми имат затруднено дишане по време на полет. Содата, която стимулира образуването на газове в червата, може само да влоши нещата.

7. Ядки

Ядките са популярна и здравословна закуска. Само една шепа зърна е достатъчна, за да се наситите бързо и да не изпитвате глад за дълго време. Но помнете: ядките са силен алерген и дори да не сте алергични към тях, консумацията им преди или по време на полет, може да ви накара да се чувствате зле. 

8. Меко сирене

Ако страдате от непоносимост към лактоза, наличието на меко сирене в менюто ви преди или по време на полет, може да бъде проблем за вас. Не забравяйте да проверите дали в обяда, който ще ви сервират, има меко сирене. Интензивността на симптомите, които изпитвате на земята, се увеличава значително на височина от 10 километра.

9. Тъмен шоколад

Когато говорим за кофеин, го свързваме най-вече с кафето. Но големи количества от него се съдържат и в тъмния шоколад. И така, в 100 грама шоколад с 85% съдържание на какао се съдържа 80 mg кофеин.

Ако сте свикнали да облекчавате стреса с шоколад, забравете за този навик, когато пътувате със самолет! В условия на кислороден глад злоупотребата с продукти, съдържащи кофеин, може да доведе до пристъп на тревожност и значително повишаване на кръвното налягане.

10. Банани

Този на пръв поглед безобиден плод може да причини неразположения при останалите пътници. Според проучване 53% от хората не понасят миризмата на банани, а при някои от тях, тя дори предизвиква гадене.

В затвореното пространство на кабината на самолета ароматите не избледняват за дълго време, затова помислете два пъти, преди да вземете плода със себе си по време на полет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com