8 храни, които ускоряват метаболизма – добавете ги към вашата диета

2052
8 храни, които ускоряват метаболизма – добавете ги към вашата диета
Снимка: Istock

Метаболизмът е онова нещо, заради което човешкото тяло непрекъснато получава хранителни вещества, които поддържат енергията и жизнената активност. Колко пъти сме чували, че хората, които не спортуват, ядат много и не напълняват, защото имат добър метаболизъм? Но всичко е наред, ако при вас всичко е различно.

Метаболизмът на всеки е различен, но пък има някои трикове, които можете да приложите, ако искате да подобрите своя. Направете го с помощта на правилните храни. Ето кои са те: 

Храни, които ускоряват метаболизма

Горски плодове

Различните червени плодове са не само вкусни, но и полезни. Те са с високо съдържание на антиоксиданти и фибри. Първите са отговорни, наред с други неща, за нашата младост, вторите - за здравословното храносмилане. Голям плюс е, че можете да направите много вкусни десерти и напитки с горски плодове, особено любимите на всички смутита.

Авокадо

Любимецът на фитнес експертите и диетолозите не е зеленчук, както мнозина си мислят, а плод от гледна точка на биолозите. Авокадото е вкусно, здравословно и съдържа всичките девет незаменими за човека аминокиселини! И колко много можете да готвите с него!

Лекар: Яжте тези 10 храни на закуска за бърз метаболизъм

Сьомга

Сьомгата не само подобрява метаболизма, но и придава на кожата здравословен блясък. Освен това съдържа Омега-3 мастни киселини, които помагат за поддържане на младостта и здравето на сърцето. Кой е за вкусно суши?

Спанак

Спанакът е с високо съдържание на витамин B, който не само засилва метаболизма, но и увеличава мускулната функция. Тези зеленолистни като цяло са супер полезни – както за фигурата, така и за здравето. В крайна сметка съдържа много естествени фибри, които също помагат на храносмилането. Така че спорт, спанак и суши. Защо не!

Говеждо месо

Яденето на храни с високо съдържание на протеини като добра пържола е един от най-добрите начини да ускорите метаболизма си. Но внимавайте с такива продукти в горещо време. Само защото ускоряват метаболизма ви, може да станете още по-горещи.

Пипер

Всеки знае за полезните свойства на лютите чушки. Те не само повишават метаболизма, но и намаляват апетита. Лютите чушки също ни помагат да се охладим, когато е горещо: карат тялото да се поти, така че се чувстваме по-хладни. Но трябва да внимавате с този продукт: ако ядете много от него, без да ядете и пиете нещо друго, лесно можете да получите гастрит.

12-те най-добри храни за засилване на метаболизма

Аспержи

Витамини, микроелементи, много прекрасни фибри, почти никакви калории - само 21 на 100 грама - това е всичко за аспержите. Действат както като антиоксидант, така и като ускорител на метаболизма. Освен това се приготвят лесно, бързо и приятно.

Яйца

Западни експерти проведоха проучване сред жени с наднормено тегло. Те ядоха две варени яйца за закуска в продължение на два месеца, вместо печени. В резултат на изследването 83% от „експерименталните субекти“ са загубили няколко нежелани сантиметра в талията си.

Важно е също да знаем, че не само храната влияе на метаболизма. Трябва да следим колко пием - течността трябва да постъпва равномерно в тялото през целия ден, около два литра чиста вода на ден. Силовите тренировки са важни: колкото повече мускули има в тялото, толкова по-бърз е метаболизмът, защото мускулите изгарят много калории дори в покой.

И не забравяйте да спите достатъчно, така че през деня да нямате желание да се отдадете на сладкиши и като цяло да дъвчете произволно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com