8 ползи от редовното четене на книги

1338
8 ползи от редовното четене на книги
Снимка: iStock

1. Четенето възпитава

Защо четем? Защото това е чудесен начин за придобиване на знания. Ето защо наистина има смисъл да се консултирате с книги на всяка възраст и във всички области – независимо дали по професионални, академични или училищни причини. С правилните произведения можете да подобрите и разширите знанията си по всяка тема. Освен това винаги ще научите нещо ново.

Старозагорският парк стана сцена на маратон на четенето

Днес в старозагорския парк "Пети октомври" се състоя кулминацията на 17-тото издание на Маратона на четенето. Участие в петчасово четен...

2. Четенето насърчава общото образование

Но четенето може да направи много повече от това просто да подобри знанията ви по конкретна тема. Защото четенето разширява общото ви образование. Ако се потопите в четенето си много и редовно, неминуемо ще научите за световните дела и човешките ценности, ще научите различни начини за изразяване, ще бъдете информирани за актуални събития и т.н.

3. Четенето разширява речника

Друго предимство по отношение на образованието е, че редовното четене разширява речника ви. Ще намерите сами нови думи и ще ги добавите към собствения си речник. Освен това винаги ще сте в крак с актуалните думи и езикови тенденции , като се занимавате с актуалната литература .

4. Четенето подобрява вниманието и концентрацията

Детето започва да се учи да чете много по-рано, отколкото смятаме!

Малко неща могат да бъдат толкова приятни като доброто четене, малко подаръци са толкова прекрасни, колкото да се научиш да четеш. Чове...

Днес се сблъскваме с многобройни разсейвания на дневна база - телевизия, имейл, социални медии и т.н. В резултат на това нивото ни на производителност е по-ниско от всякога! Цял ден се движим от едно препятствие към следващо, без да изпълним нито една задача на 100% – нито една задача не привлича цялото ни внимание. Когато четете, практикувате точно това, фокусирайки цялото си внимание върху история или доклад (или върху един човек, ако пишете лично писмо, например). Само ако четете внимателно и съсредоточено , ще можете наистина да намерите и разберете цялата централна информация в текста.

5. Четенето насърчава критичното мислене

В допълнение към бдителността и концентрацията, редовното четене също подобрява вашите аналитични умения и способността ви да мислите критично . Вниманието, концентрацията, анализът и критичните въпроси са решаващи умения, когато става въпрос за разбиране и тълкуване на текстове. Ако четете много и редовно, ще ви става все по-лесно да разбирате дори сложни текстове , да формирате подходящи контрааргументи и да задавате въпроси за факти, за които иначе не бихте се сетили. Така ще се научите да изразявате себе си и да общувате по-добре – както писмено, така и устно.

6. Четенето поддържа мозъка млад

Защо четем книги? За да научите всички тези умения? Да, но не само защото четенето не е само за придобиване на нови умения. Учените са показали в повече от едно проучване, че редовното стимулиране на мозъка ни чрез дейности като четене и писане има и други ценни ползи. Тъй като мозъкът е мускул  и като всеки друг мускул, той трябва да остане активен, за да не загуби своята ефективност. Същото важи и за паметта – колкото повече четете, толкова по-добра ще бъде паметта ви в дългосрочен план.

Как да четем повече, когато нямаме време?

Искаме да прочетем повече, да знаем повече и да прекратим порочния кръг на купуване на книги и оставянето им в ъгъла за „когато о...

7. Четенето увеличава поемането на риск

Разбира се, спорно е дали тази точка е наистина изгодна. Във всеки случай е сигурно, че учените са успели да установят връзка между високия коефициент на интелигентност и желанието за спонтанно действие извън зоната на комфорт. Разбира се, има само непряка връзка между четенето и спонтанността или поемането на риск. Ако обаче имате предвид, че хората, които четат много, обикновено са сред по-умните, тази теория дори не звучи толкова пресилено.

8. Четенето намалява стреса и негативизма

В допълнение към ползите за здравето, редовното четене също може значително да намали ежедневния стрес , защото четенето ви позволява просто да избягате от ежедневието и да оставите всичките си притеснения зад себе си - поне за момента. Можете да се възползвате от това отстъпление в дългосрочен план, защото ви помага да мислите рационално и позитивно и да гледате на ситуациите от различни гледни точки. Има дори изследвания, според които редовното четене удължава живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Японски психолози: Бърз трик, с които да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com