8 причини да четеш книга всеки ден

5585
8 причини да четеш книга всеки ден
Снимка: iStock

Преди електронната епоха на никого не беше необходимо да се напомня защо четенето е важно. Ежедневното четене беше ритуал, адаптиран от почти всеки човек, който искаше да придобие знания. От философи до астрономи, всички са разчитали в голяма степен на четенето на книги, за да увеличат знанията си. Но с течение на времето хората намериха забавление в други неща. Докато някои бяха заети да осигуряват прехраната на семействата си, други просто не искаха да четат.

Редовното четене предлага много предимства. Има много ползи от четенето, от това да ви направи по-умни до подобряване на вашите умения за четене и писане! Ако обаче искате да разберете какви ползи могат да се извлекат от развиването на навик за четене, тогава сме включили 8-те най-добри предимства тук.

1. Умствена стимулация за вашия мозък - Когато четете всеки ден, вие стимулирате умствената си дейност. Проведени са множество проучвания, за да се разберат ползите от четенето. Четенето стимулира мозъка и го поддържа активен, което му позволява да запази силата и способностите си. Всяка част от тялото ни се нуждае от упражнения, за да остане здрава, както и мозъкът ни. Четенето му дава редовни упражнения и го поддържа здрав.

2. Добър навик за намаляване на стреса - Ежедневните проблеми ще ви безпокоят, освен ако не направите нещо, което да разсее ума ви. Четенето ви дава това умствено пространство, за да направите нещо по-интересно. Когато четете страхотна история, целият ви стрес сякаш се изплъзва и ви отпуска, докато сте склонни психически да пътувате в друга сфера. Понякога, докато четете, попадате на ценни съвети или решения на вашите проблеми.

7 неочаквани ползи от четенето на книга

3. Повишаване на знанията - От зората на цивилизацията ние растем и се развиваме психически. Много учени отдават заслугата на ерудираните томове, написани от нашите предшественици, за нашето знание. Значението на четенето на книги сега е по-голямо от всякога. Едно от големите предимства на четенето на книги е, че знанията, които получавате от тях, никога не могат да бъдат отнети от вас. За разлика от светските притежания, вашето знание ще остане с вас до края на времето.

4. Разширяване на речниковия запас - Ако все още не сте сигурни защо четенето на книги е важно, това може да ви заинтересува. Когато развиете навика да четете, вие разширявате своя речников запас. Четенето на всякакъв тип книги може значително да подобри вашия речник.

5. Подобрява паметта ви - Редовното четене е чудесно упражнение за вашия мозък. Ако четете измислена книга, мозъкът ви е принуден да запомни имената и личностите на различни герои. Връщането към вашата история и запомнянето на събития или сцени е забавно и подобрява паметта ви. Удивителното нещо за нашия мозък е, че той може да съхранява много информация и с всеки нов спомен вашият мозък създава нови мозъчни пътища или синапси.

Четенето с разбиране може да е лесно и приятно. Ето как.

6. По-силни умения за аналитично мислене - Ако все още се чудите какви са другите предимства на редовното четене, помислете за това! Едно от най-удивителните предимства на ежедневното четене е, че може да подобри аналитичните ви умения. Четенето на детективски романи ви помага да развиете умения, които могат да ви помогнат да разрешите проблеми.

7. Подобрява фокуса и концентрацията - Едно от най-лошите неща, които технологията е направила, е да ни направи мързеливи. Почти всичко е достъпно с лекота. Едва ли полагаме усилия да се фокусираме върху решаването на проблеми или върху постигането на някакви подобрения. Докато четете, можете да възвърнете изгубената сила на концентрация. Ако смятате, че използването на модерни технологии намалява продуктивността ви, тогава развийте здравословен навик да четете всеки ден.

8. По-добри умения за писане - Ако четете повече, естествено ще станете добри в уменията за писане. Тъй като вашият речник и произношение се подобряват с редовното четене, това в крайна сметка ви прави по-добър писател. Не говорим само за писане на художествена литература, книги, романи и т.н. Дори когато пишете нещо в ежедневния си личен и професионален живот, уменията ви за писане биха се подобрили с редовно четене. Колкото повече четете, толкова по-добри ще стават вашите умения за писане. Склонни сте да се фокусирате върху различни аспекти на писането, които ще ви позволят да пишете по-ефективно от другите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com