8 уж здравословни храни, които крият свръхпреработени съставки и химикали

8325
8 уж здравословни храни, които крият свръхпреработени съставки и химикали
Снимка: iStock

Трябва да бъдете по-внимателни и при консумацията на тези храни:

1. Продукти с ниско ниво на въглехидрати

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати станаха невероятно популярни през последните двадесет години и са доста ефективни за отслабване и подобряване на здравето. Тази „вълна“ беше използвана от производителите на храни и въведена на пазара от нисковъглехидратни продукти с етикет „кето“ или „Аткинс“.

За съжаление, много от "кето баровете" са смес от свръхпреработени съставки и химикали, без реална хранителна стойност. Да, технически те са храни с ниско съдържание на въглехидрати, но това не ги прави здравословни.

2. Нектар от агаве

След като се установи за вредата от захарта, хората започнаха да търсят алтернатива и нектарът от агаве (или сиропът) се превърна в един от най-популярните подсладители. Можете лесно да го намерите по рафтовете за здравословна диетична храна, но няма абсолютно какво да правят там. Сиропът от агаве не само, че не е по-добър от захарта, но е и по-лош от нея! Той съдържа прекомерно количество фруктоза, което може да причини сериозни метаболитни проблеми, когато се консумира в излишък. "Естествено" не винаги означава "здравословно".

3. Вегански нездравословни храни

Днес много хора следват вегетариански и вегански диети по етични и екологични причини. Въпреки това има много хора, които смятат веганството за основа на здравето - и те също са обект на вниманието на хранителната индустрия. Производителите предлагат вегански заместители на конвенционалните продукти, но ако погледнете съставките, се оказва, че вътре има стари ултра обработени съставки. И са вредни както за веганите, така и за месоядните.

Храни, които предизвикват халюцинации

Не всички знаят, че някои сравнително обикновени хранителни продукти – подправки, растения, даже риба, съдържат вещества, които п...

4. Сироп от кафяв ориз

Този сироп (известен още като оризов малцов сироп) е подсладител, който погрешно се смята за здравословен. Да, в такъв сироп няма фруктоза, но има повече глюкоза от необходимото. Сиропът от кафяв ориз има гликемичен индекс 98, което означава, че нивата на кръвната ви захар се покачват до небето. Този сироп е пълен с празни калории, много малко хранителни вещества, а рискът от замърсяване с арсен е различен от нула.

5. Преработена „органична“ храна

През последните години думата "органично" се превърна в модна дума в маркетинга. Но, за съжаление, ако добавите органична тръстикова захар към продукта, резултатът ще бъде идентичен с продукта с обикновена захар. В много случаи има малка или никаква разлика между съставка и нейния органичен аналог. А свръхпреработените храни остават вредни дори когато са направени от „естествени“ суровини. В крайна сметка маслото също е органично.

6. Растително масло

Храните, които крадат от енергията ни

Храната влияе не само на физическото ни здраве, но и на психическото ни състояние. Различните храни могат да подобрят настроението ви, ...

Често ни съветват да консумираме повече растителни масла, но не всички са еднакво добри. „Ползата“ се влияе и от начина на обработка на маслото (рафинираното е по-малко полезно, нерафинираното – повече), и неговия обем. Стремете се да ядете натурални, нерафинирани масла в умерени количества и яжте пържени храни възможно най-малко.

7. Нездравословна храна без глутен

Популярността на безглутеновите продукти е абсолютна маркетингова победа, дори хора, които не страдат от непоносимост към глутен, нетърпеливо ги купуват. Уви, на рафтовете на магазините ни очакват същите ултра-преработени храни (често направени от рафинирани нишестета), които влияят негативно на кръвната захар.

8. Сладка зърнена закуска

Зърнените храни, особено за децата, могат да бъдат невероятно измамни – дори ако на опаковката пише „пълнозърнести“, „без мазнини“ или „обогатени“. Но ако погледнете списъка със съставките, ще откриете стари „врагове“ – рафинирани зърна, захар и изкуствени аромати. Най-добрата храна за закуска е цяла и от една съставка. За такива продукти дори не е нужно да пишете списък със съставките, те говорят сами за себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com