А вие бъркате ли ТАЗИ география? Круиз изненада

2512
А вие бъркате ли ТАЗИ география? Круиз изненада
Снимка: Getty Images/Guliver

В наши дни вместо да изучаваме атласи, ние използваме интернет. Така че не трябва да е изненада, че има купища от грешки, които се правят по отношение на основната география на света. Изтеглете своите Google Maps за тези най-често срещани грешки, които карат учителите по география да плачат.

Грешка: Антарктида няма часови зони

Често срещано погрешно схващане е, че замръзналият континент на Южния полюс няма часови зони. Но както знаем от научните станции, разположени в различни части на масивния леден шелф, в Антарктида се използват девет различни часови зони.

Грешка: Нил е най-голямата река в света

Това се споменава в някои книги по география, така че този мит е доста разпространен. Но ако вземете предвид, както правят много изследвания, притоците, множеството канали на река и отсечките, които премахват по-дългите речни завои, река Амазонка изпреварва Нил. Нил действително е най-дългата река, но Амазонка е най-голямата, защото е най-пълноводната притежава най-големия водосборен басейн.

Гълъбите знаят разликата между Пикасо и Моне

Грешка: Норвегия е най-северната страна в света

Защо паспортите ни са в различни цветове и защо вратите на асансьорите имат процепи?

Защо паспортите се предлагат само в четири цвята? Международната организация за гражданска авиация изисква всички страни да използват ...

Съжаляваме, че разочароваме всички вас, норвежки учени, но Кралство Норвегия е едва четвъртата най-северна нация. Русия, Канада и Гренландия достигат по-близо до Северния полюс, като остров Кафеклубен в Гренландия е най-северната земя в света.

Грешка: Южният полюс е в Антарктида

Е, това е правилно. Но също така е погрешно, защото има четири различни южни полюса на континента: географският южен полюс (където земната ос пресича земната кора), недостъпният южен полюс (където Антарктида е най-отдалечена от бреговата линия), геомагнитният южен полюс (където геомагнитното поле пресича земната повърхност) и магнитния южен полюс (където магнитните полета на Земята пресичат земната кора). За да ви обърка допълнително, поради магнитния дрейф магнитният южен полюс се движи постоянно.

Грешка: Матерхорн е най-високата планина в Европа

Живописният връх на Швейцария може да е най-визуално поразителната планина в света, но дори не е най-високата в Европа. За това трябва да погледнете към връх Елбрус, който се издига в Кавказките планини близо до границата с Грузия.

Айфеловата кула била твърде „грозна“ според тази държава и там я отказали като подарък

Испанският град смятал, че дизайнът е твърде грозен, така че вместо това Гюстав Айфел го представя в Париж като временна забележителнос...

Грешка: Африка е държава

Едва ли. Африка е континент, съдържащ удивителните 54 държави, всяка със свои собствени езици, култури и традиции.

Грешка: Женева е столицата на Швейцария

Женева и Цюрих може да имат репутация на световни културни центрове, но столицата всъщност е Берн, петият по големина град в страната. Заслужава си да посетите, дори само защото всеки международен посетител получава шоколадово блокче Toblerone като подарък за добре дошъл.

Не знаете това за английската кралица

Грешка: Холандия е държава

21 невероятни факта за света, които не сте чували

Светът около нас е колкото познат, толкова и тайнствен. Чудати и малко известни факти, изглеждащи невероятно, могат да преобърнат предс...

Хората винаги са използвали Холандия и Нидерландия взаимозаменяемо. Но те не са еднакви. Холандия има 12 провинции, включително Северна Холандия и Южна Холандия. Но тъй като големите градове на страната Амстердам, Ротердам и Хага са в тези провинции, хората са склонни просто да пропускат подробностите и погрешно да наричат ​​ниско разположената страна Холандия.

Грешка: Великобритания и Обединеното кралство са едни и същи

Ние имаме специални отношения с Обединеното кралство, така че вероятно трябва да научим, че тези термини не са взаимозаменяеми. Обединеното кралство е държава, която включва Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Великобритания е само част от това, по-специално островът, който се състои от Англия, Шотландия и Уелс.

Грешка: Сидни е столицата на Австралия

Когато мислим за Австралия, те си представяме операта в Сидни или Олимпийските игри в Сидни, така че чудно ли е, че смятаме, че най-големият град в страната е и нейната столица? Столицата всъщност е град Канбера и е избрана през 1908 г. като компромис между Сидни и съперника му Мелбърн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com