Айрянът повишава или понижава кръвното налягане?

17022
Айрянът повишава или понижава кръвното налягане?
Снимка: Mavigogun / CC BY-SA 3.0

Състав, свойства

Айрянът е източник на естествени захари, холестерол, бета-каротин, витамини от групи В, РР, С, А, N. Съдържа и минерали – калций, магнезий, калий, фосфор, цинк. Благодарение на този състав, при редовна употреба, напитката има следните ефекти върху тялото:

·         нормализира процеса на храносмилане на храната;

·         подобрява чревната дейност;

·         намалява нивото на "лошия" холестерол;

·         намалява нивата на кръвната захар;

·         успокоява нервната система;

·         укрепва съдовите стени;

·         премахва излишната течност от тялото;

·         нормализира функционалността на сърдечно-съдовата система.

Ефект върху кръвното налягане

Айрянът може да понижи нивата на кръвното налягане. Но еднократната употреба на продукта няма да даде желания ефект. За да постигнете хипотензивен ефект, трябва да пиете ежедневно в продължение на 2-3 седмици.

Намаляването на показателите за кръвно налягане при употреба на айрян се причинява от няколко механизма:

·         почистване на червата, премахване на старите изпражнения от тях, които гният и отделят токсични вещества, които насищат кръвта;

·         отстраняване на излишната течност, премахване на оток;

Ако не искате доматите да ГНИЯТ, пръскайте ги с АЙРЯН

Гниенето на доматите е сред най-големите кошмари за всеки градинар. Никой не желае трудът му да бъде пропилян на вятъра, а трапезата да...

·         подобряване на кръвообращението.

Като допълнение, айрянът помага за премахване на излишния холестерол, който провокира образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове. В комбинация тези действия осигуряват не само нормализиране на кръвното налягане, но и подобряване на цялата сърдечно-съдова система, предотвратявайки развитието на усложнения, характерни за хипертонията.

Начини за използване на айрян при кръвно налягане

За да предотвратите скокове в кръвното налягане, се препоръчва да използвате айрян в чиста форма 1-2 пъти на ден по чаша в продължение на няколко седмици. Напитката трябва да е прясна, със съдържание на мазнини не повече от 2,5%.

Алтернативната медицина за нормализиране на кръвното налягане съветва да се използва айрян заедно с други продукти. Например канела. Тази подправка има и хипотензивен ефект. Има няколко варианта за приготвяне на "лекарство" от тези продукти:

Какви са ползите от айрана през лятото?

Айранът не е просто смес от кисело мляко и вода. Тази напитка компенсира загубата на сол, причинена от изпотяването, подпомага храносми...

1.       200 ml айрян се смесва с половин чаена лъжичка смляна канела, оставя се за 1 час и след това се пие на празен стомах - 2 пъти на ден.

2.       250 мл айрян се смесват със смлян джинджифил и канела (по половин чаена лъжичка), след което се добавя щипка червен пипер. Сместа се разбърква добре, оставя се 1 час. Приема се на 2 приема - сутрин и вечер 30 минути преди хранене.

3.       Полезно за пациенти с хипертония е комбинацията от айрян с елда. Приготвя се каша, която се консумира за закуска. Можете да го приготвите по различни начини:

-          Елдата се измива под течаща вода, залива се с айрян, така че да покрие 1/3 от елдата. След това сместа се прибира в хладилник за 8-10 часа. Не трябва да се добавят захар, сол и други подобрители на вкуса.

-          3 супени лъжици смляна елда се заливат със затоплен айрян (половин чаша). Разбъркайте, охладете. След това добавете 1 супена лъжица настъргана ябълка.

Айрянът – лек срещу махмурлук

Айрянът е известен със своите лечебни свойства и може да бъде идеално средство срещу махмурлук. За уникалните свойства на млечнокиселия...

-            3 супени лъжици елда се смесват с 1 десертна лъжица мед, изсипват се в чаша топъл обезмаслен айрян, добавя се щипка смляна канела. Оставя се сместа в продължение на 4-5 часа.

Препоръчва се да се използват тези зърнени храни в продължение на няколко седмици. Според прегледите на хора, които са изпробвали действието върху себе си, първите положителни резултати се виждат след 3-4 дни.

Противопоказания

Айрянът не трябва да се консумира от хора с непоносимост към млечни продукти, чревни разстройства, стомашни язви, повишена секреция на стомашен сок.

В заключение трябва да се каже, че айрянът е здравословна напитка. При редовна употреба работата на сърдечно-съдовата система се връща към нормалното, което се отразява благоприятно на показателите за кръвно налягане. Въпреки това, не е препоръчително вместо лекарства да използвате айрян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?
Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

В иконографията Свети Георги е на кон, въоръжен, а в краката му е убитата ламя. В народната представа той е покровител на нивите и стадата. В превод...