Ако искате ефективна алкална диета, трябва да се сбогувате с тези вредни навици

3072
Ако искате ефективна алкална диета, трябва да се сбогувате с тези вредни навици
Снимка: iStock/Guliver

Алкалната диета се нарича “диета”, но в същината си представлява здравословен режим на хранене, който акцентира върху минималното количество консумирани храни с висока киселинност. Тоест се набляга на повече зеленчуци и се понижава консумацията на животински продукти. 

Ако искате да получите максимално добри ефекти от алкалната диета трябва да се сбогувате и с вредни навици, като тютюнопушене и алкохол, както и да намалите приема на кофеин. Допуска се 40% от дневната храна да бъде от животински произход.

Киселинни храни - колко са вредни за нас?

Консумирането на храни с висока киселинност, които се съдържат главно в животински протеини, захари и въглехидрати, се свързва и може да е причина за появата или обострянето на здравословни проблеми като диабет, артрит, главоболие, проблеми със сърдечно-съдовата система, ракови и туморни заболявания, психични разстройства и др.

Високата киселинност в организма ни е рискова за Алцхаймер, Паркинсон, анемия, проблеми с паметта и концентрацията, наднормено тегло. Когато не снабдяваме организма си с достатъчно алкални елементи, той започва да си ги набавя от костите и други тъкани, в които се съдържат. По този начин обаче съществува опасност от понижаване на имунната система, поява на дефиците и т.н.

Защо е трудно да се придържате към конкретна диета?

Киселинни храни са голяма част от преработените продукти и полифабрикатите, млечни продукти и месни продукти, пърженото. Всички видове сирена също са киселинни, някои ястия с яйца са включени в тази категория. Ако искате да консумирате минимално количество от тези храни, без задължително да сте на алкална диета, трябва да избягвате шоколада, кафето, зеления чай, стафиди и грозде, сладки изделия и т.н.

Какви са ползите от алкалната диета?

Специалистите споделят, че алкалната диета е особено подходяща за хора, страдащи от хронични заболявания или туморни и ракови болести. Особено полезна е и за веганите и вегетарианците, които консумират минимално количество или никакво от животинските продукти. Много е важно обаче да се посъветвате с лекар или друг специалист, който да прецени дали този хранителен режим е подходящ за вас и състоянието ви, тъй като ако сами поемете инициативата може ефектите да са обратни на това, което сте искали да постигнете. 

Защо трябва да пиете кафе, докато спазвате диета за отслабване

Добри алкални храни са всички плодове и зеленчуци със зелен цвят например спанак, маруля, водорасли, броколи, кейл, див чесън, лайм, ябълки, авокадо, коприва, лук и др.

Отново споменаваме, че при намерението да започнете какъвто и да е вид режим, изключващ цели хранителни групи, винаги е добре да преминете през предварителна консултация със специалист, както и да провеждате редовни изследвания за проследяване на състоянието ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com