Ако страдате от постоянен глад, това може да се дължи да медицински проблем

2304
Ако страдате от постоянен глад, това може да се дължи да медицински проблем
Снимка: iStock

Ако постоянно мислите за храна и хапвате често и излишно, то невинаги е защото сте лакоми или ви е скучно, а може под това да се крият сериозни медицински проблеми и заболявания. В основата им стои именно непременната нужда постоянно да хапваме нещо и пак да се чувстваме гладни. А ето и какво може да причини постоянен глад:

Депресия

Трикове, с които да ядете по-малко и да не огладнявате

Безброй са хората, които постоянно се подлагат на строги и нездравословни диети за понижаване на телесната маса, но без успех. Това е т...

Голяма част от хранителните разстройства са пряко свързани с напрежението, стреса и депресията. Когато серотонинът - хормонът на щастието, е в твърде ниски нива, ние се опитваме да си го набавим чрез храната. Именно оттам идва постоянното желание да хапнем нещо сладко например. 

Стрес

Стресът е изключително вреден за нашето здраве, но в днешно време е твърде трудно да стоим далеч от него. При завишени нива на стрес се увеличават нивата на хормона кортизол, който ни приканва да преяждаме, без дори да сме били гладни. По този начин трупаме запас от излишни мазнини, които тялото ни трудно може да изгори.

Хипертиреоидизъм

Или по-просто състоянието ни е познато като повишена функция на щитовдината жлеза. Едни от симптомите са хронична умора и отпадналост, отслабване без причина, прекомерено потене, постоянно чувство на глад. Разбира се, тези симптоми не са присъщи само на това състояние и при наличието им задължително трябва да се консултирате с лекар.

Как да се храним по-малко, но същевременно да не сме гладни

Храненето е много важен процес за човека, защото чрез него ние набавяме на тялото си необходимите му хранителни вещества, витамини, мин...

Затлъстяване

Привикването с големите голичества храна ни кара постоянно да искаме още и още. Стомахът ни се разширява и не можем да усетим момента на наяждането. Колкото повече мастна тъкан има в тялото ни, толкова се понижава чувствителността на клетките към хормоните, отговорни за контрола на обмяна на веществата. 

Хипогликемия

Понижената кръвна захар също може да доведе до чувство на постоянен глад. Други симптоми са прилошаване, дори понякога се наблюдават и припадъци. В такъв случай, за да предотвратим състоянието, често прибягваме към храната, която ни снабдява с необходимата енергия.

Диабет

Какво се случва с тялото, когато сме гладни

Тялото ни регистрира глада като нещо неприятно, с което трябва да се справи. Какво всъщност предизвиква той и как реагират отделните ел...

Диабетът от тип 1 и 2 може също да причинява непрекъсната нужда от храна. Подобно на горния пример, при понижаване нивата на кръвна захар, ние имаме нужда да хапнем нещо, за да ги нормализираме. При високи нива на инсулин и глюкоза обаче можем да влошим състоянието си. 

Диабетиците доста често се чувстват изключително гладно, тъй като клетките в организма не могат правилно да превръщат всички хранителни вещества, които се поемат, в енергия. Вместо това те биват превърнати в мазнини, които повлияват негативно на килограмите и формата ни. 

При диабетиците нивата на кръвната захар често се менят, което отново предизвиква нуждата от храна.

ВНИМАНИЕ! Статията е само с информативна цел! При съмнения относно Вашето здраве задължително се консултирайте със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com