Ако ви заболи гърлото, НЕЗАБАВНО направете тези 5 неща

7346
Ако ви заболи гърлото, НЕЗАБАВНО направете тези 5 неща
Снимка: Pexels

Болката в гърлото е неприятен симптом, който може да се появи внезапно и да ни разконцентрира, тъй като внася дискомфорт в ежедневието. Понякога болката се появява без други симптоми на грип или настинка, което не прави лекуването по-маловажно. Има някои начини и методи, чрез които да облекчите състоянието си и да излекувате гърлото си по-бързо и ефикасно. Ето как:

Хранете се правилно

Пригответе си домашни бонбони против болки в гърлото!

Възпаленото и болно гърло все по-често се среща около нас в последните дни със застудяването и настъпването на различни грипове.  ...

Храната понякога може да възпали или раздразни гърлото, ако е прекално люта, гореща, груба, студена. Такъв тип храна влошават и състоянието при вече съществуваща инфекция. Когато сте болни, преминете на диета, която ще щади гърлото ви – включете по-мека и топла храна.

Пюрета, варени зеленчуци, супи, бульони, извара, масло, пастети – съществува разнообразие. Продуктите трябва да са достатъчно богати на витамини, но и с известна мазнина, която да омекоти и заздрави възпалените лигавици.

Избягвайте силните подправки, но заложете на лука и чесъна – те имат антибактериално свойство, което също ще помогне за подсилването на имунната система и по-бързото ви възстановяване.

Ако нямате алергия към мед и цитруси, включете и голямо количество от тях в чайове и различни храни и напитки. Те също ще повлияят благоприятно на състоянието ви.

Пийте голямо количество течности

Бързо лечение на болното гърло с този домашен лек!

В сезона на гриповете и тази така страшна обстановка, всяко пробождане в гърлото ни ужасява и парализира.  Против кашлица и болки...

Гърлото бързо се изсушава особено през зимния период, а ако е възпалено дискомфортът е още по-засилен. При разболяване организмът ни губи течности, които трябва да се стараем да възвърнем. Хидратирайте се достатъчно, приемайте голямо количество топли храни и напитки.

Билковите чайове трябва да са неизменна част от вашето лечение, отвари, топли компоти, бульони, добавки към напитките – мед, лимон, джинджифил, канела също ще усилят действието им.

Комфорт за гърлото

Вече споменахме, че гърлото в този период се изсушава най-вече заради сухия въздух. Овлажнявайте въздуха у дома чрез овлажнители или стайни растения. Не препоръчваме да спите на работещ климатик.

Друго нещо, с което трябва да се съобразите, е говоренето. Избягвайте да говорите прекалено много и на висок тон, изберете тишината за няколко дни. Това ще позволи на гласните ви струни да се възстановят значително по-бързо.

Домашен сироп за болки в гърлото

Идва есента, след нея и зимата няма много да закъснее. А това безспорно са сезоните на всякакви настинки и вируси! Много от тях се проя...

Гаргара

Гаргарата е традиционен метод, изпитван и използван години назад в миналото. Този метод помага за пречистването на лигавицата от патогените, плаката и възпалителния секрет. За направата на гаргара може да използвате различни отвари от билки (подходящи са лайка, невен, бъз, липа, градински чай) или разтвор със сода.

Преглъщайте

Преглъщането може да е болезнено и дискомфортно, но е важно за пречистването на гърлото от натрупалите се микроби и замърсявания. Именно поради това таблетките за смучене са толкова ефикасни – подтикват към гълтателни движения, които спомагат този процес на пречистване. Те включват и съставки, които спомагат за по-бързото възстановяване на лигавицата. А за градинския чай е доказано, че има облекчаващо свойство върху болките в гърлото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com