Американските регулатори одобриха електронен имплант срещу затлъстяване

29314
Американските регулатори одобриха електронен имплант срещу затлъстяване
Снимка: Getty Images / Guliver

Първият по рода си имплант, който намалява апетита чрез електрическа стимулация на стомашните нерви, е одобрен от Администрацията за храната и лекарствата (FDA) на САЩ, пише CBS News.

Системата, наречена Maestro Rechargable System е предназначена за терапия на крайни форми на затлъстяване, посочва производителят EnteroMedics в заявлението си за одобрение.

Тлъстинките ни предпазват от инфекции

Повечето хора не се радват на тлъстините си, но е време да ги погледнем в нова светлина. Мастните клетки са първата ни защита от патоге...

Имплантът изпраща електрически сигнали към нервите около стомаха, които помагат на храносмилането. Тези сигнали блокират нервите, намалявайки апетита и създавайки чувство за ситост. Администрацията е одобрила устройството за хора над 18-годишна възраст, които имат индекс на телесната маса между 35 и 45, и при които се е проявило най-малко едно заболяване, свързано с наднорменото тегло. Индексът на телесната маса определя количеството мазнини в тялото на базата на височината и теглото. Индексът на човек с височина 176 сантиметра, който тежи 104 килограма, например, е 35. Хората с индекс 30 и по-висок се смятат за дебели, според американския Център за контрол и превенция на болестите.

За да получат импланта Maestro, хората трябва да са се опитали без успех да отслабнат с традиционна програма за намаляване на тегло.

По време на клиничните опити използващите импланта са загубили средно 8.5 процента повече от теглото си в сравнение с контролната група с фалшив имплант. Около половината от пациентите с Maestro са свалили най-малко 20 на сто от наднормените килограми, а 38 процента - най-малко 25 на сто.

Според официални данни над една трета от пълнолетното население на САЩ страда от затлъстяване, а това състояние крие увеличен риск от сърдечни заболявания, инфаркт, диабет тип 2 и някои видове рак.

Над 11% от българите страдат от затлъстяване

11,5 на сто от хората в България над 15-годишна възраст страдат от затлъстяване. 11,3% от мъжете и 11,6% от жените са затлъстели. През...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com