Антиоксидантите, които ще повишат имунитета ви през есента

5470
Антиоксидантите, които ще повишат имунитета ви през есента
Снимка: iStock/Guliver

Докато навлизаме все по-дълбоко в есента и времето става все по-студено, ставаме все по-уязвими за сезонните заболявания. Въпреки че няма място за паника – миенето на ръцете и другите здравословни навици допринасят за спирането на болестите. Един от начините да подпомогнем имунитета си е да се храним балансирано, като поддържаме диетата и хранителния си прием разнообразни през цялата година. Стремете се да ядете разнообразни храни в ярки цветове, които ще ви предложат витамини, които може да не получите през останалата част от годината.

Куркума 

Въпреки че лате с тиквени подправки може да изглежда страхотно във вашата емисия в Instagram, по-топлата зимна куркума също ще даде тласък на имунната ви система. Можете да я добавите към къри или ястия с ориз, но това няма голям ефект. Много е добър домашният чай от куркума през зимата. За да го направите, просто добавете куркума и канела към гореща вода на вкус, след което добавете резен лимон – можете да го подсладите леко с кленов сироп, ако желаете.

Храните, които трябва да хапвате за сексуална мощ

Здравословният сексуален живот може да играе огромна роля за физическото и емоционалното благополучие на човек. Още в миналото са търсе...

Куркумата съдържа куркумин, активна съставка, която според проучванията е мощен антиоксидант, известен със своите противовъзпалителни свойства. 

Къдраво зеле

Листните зеленчуци като къдравото зеле осигуряват на тялото фолиева киселина, която според някои проучвания може да помогне при депресия, както и при дефицит на фолиева киселина, свързан с лошо настроение. Витамините от група В, които ще получите от листните зеленчуци като къдраво зеле и бяло зеле, са наистина добри за нашия мозък, когато става въпрос за борба с лошото настроение. Ниските нива на витамини от група В като В12 и витамин В6 също са свързани с депресия. Каква по-добра причина да добавите малко зеле към смутито си? Можете също така да опитате да си приготвите зелева салата.

Покълнали семена от броколи

Как да калим тялото си за студените дни

Сигурно сте чували, че който е кален за студеното време, е по-защитен от настинки и други инфекции. Но дали това е вярно? И ако да, как...

Кълновете съдържат едни от най-високите нива на антиоксиданти от всички зеленчуци, включително вещество, наречено сулфорафан, което проявява непреки антиоксидантни ефекти. Доказано е, че това здравословно съединение стимулира имунния отговор, предизвиква противовъзпалителни реакции и намалява шанса за оцеляване на определени бактерии – това е суперхрана! Кълновете от семена на броколи са наистина лесни за отглеждане. Просто ги накиснете и изплакнете за една нощ три пъти.

Пълнозърнест хляб

Важен начин да подкрепите имунната си система през зимните месеци е чрез увеличаване на приема на фибри, а пшеницата обикновено се прибира през есента (пълнозърнеста пшеница означава цялото зърно, включително влакнестата външна обвивка). Може и да не знаете, но 70% от имунната ви система е в червата. Когато ядете фибри, те се разграждат от добрите бактерии, за да произвеждат късоверижни мастни киселини и те комуникират директно с вашата имунна система. И така, колкото повече фибри ядете, толкова повече късоверижни мастни киселини произвеждате, което прави чревната ви по-здравословна среда. Една от основните храни, които вашите здрави чревни бактерии наистина обичат да разграждат, са фибрите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com