Апетита расте: Защо желанието за сладко се пробужда през есента?

816
Апетита расте: Защо желанието за сладко се пробужда през есента?
Снимка: iStock

Особеностите на хранителното поведение се залагат на вътреутробния етап от развитието на човека. В мразовитите есенни вечери сладкишите моментално изчезват от хладилника. В резултат на това е необходимо постоянно да попълвате запасите си. И ако през други сезони търсенето на торти, сладкиши, кифли и пайове не е толкова високо, то с настъпването на първите студове тълпи от купувачи често се нареждат на гишетата.

Апетитните десерти и розовите сладкиши се разпродават масово през този период. В крайна сметка, когато настроението ви се понижи поради дефицит на витамини и лошо време навън, имате усещането, че това са храните, които ви карат да се наслаждавате всяка минута от деня.

Нямате апетит сутрин - лекар разкри какви са причините

Защо апетитът ви се увеличава през есента?

От година на година можете да забележите модел: колкото по-студено става навън, толкова по-силен се събужда апетитът ви. Това явление се обяснява с физиологичните характеристики на тялото. Еволюционно хората имат следния механизъм: когато температурата около тях падне, тялото започва да складира мазнини, което води до сезонно напълняване.

Есенната депресия също може да повлияе на наддаването на тегло. По това време на годината настроението обикновено намалява и работоспособността намалява. Когато не ви се прави нещо конкретно, желанието да се разсеете от рутината с храна се увеличава.

Наддаването на тегло през есента се влияе и от намалената физическа активност. Ако през топлия сезон не е трудно да се разхождате до спирка или да се разхождате тихо в парка вечер, тогава с настъпването на студеното време тези дейности се превръщат в проблем.

Защо желанието за сладко се увеличава през есента?

На първо място, трябва да разберете, че повишеният апетит през есента е нормално състояние на тялото. Все пак трябва да се помни, че това няма нищо общо с обичайната нужда от храна.

Според експерта няма отделни продукти, които напълно да премахнат чувството на глад. Всеки подсъзнателно посяга към храната, с която е свикнал да се „утешава“. Често такива навици се формират по време на пренаталния етап на развитие. Хората в зряла възраст изпитват най-голямо желание за онези хранителни деликатеси, с които майка им обичаше да се глези по време на бременност.

Ако нямате апетит, тези билки ще ви направят гладен като вълк!

По-често се наблюдава, че това е или група прости въглехидрати - вкусни, сладки или висококалорични ястия - наситени мазнини. Всичко е с причина, отново всичко идва от детството ни. „Всичко това вече е заложено в нашата генетика“, коментира експертът.

Ако една жена е яла сладкиши или мазни храни, докато е носила детето, тогава в бъдеще в критични моменти човекът ще яде в стрес десерти или бързо хранене.

1. Не консумирайте монопродукти. Не е препоръчително да ядете например само торти или сладкиши. Трябва да включите други компоненти в диетата си.

2. Яжте храни, които удължават усещането за ситост. Те включват: растителни мазнини, масла, ядки, семена. Напоследък авокадото става все по-популярно, защото ви помага да се чувствате сити по-дълго.

3. Направете диетата си балансирана. Не приемайте хапки или леки закуски, докато бягате. По-добре е да определено отделно време за закуска, обяд и вечеря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com