Бабини готварски хитринки, които (може би) вече не са актуални

3757
Бабини готварски хитринки, които (може би) вече не са актуални
Снимка: Pexels / Pixabay

Кулинарните трикове се предават от поколение на поколение - но много от тях вече не намират приложение в съвременното ежедневие. Ето някои често срещани кулинарни съвети, за които, може би, е време да забравим. Макар, че... кой знае? Да не забравяме, че всяко ново е добре забравено старо.

1. Измиване на месото преди готвене. Колкото и чисто да изглежда месото, в него все още има микроби. Миенето няма да ни отърве от тях, а само ще ги разпространи върху чинии, дъски за рязане и кърпи. Дори водните пръски ще бъдат достатъчни за това. Само топлинната обработка ще помогне за унищожаването на микробите по повърхността на месото. Ако искате да го почистите преди готвене, попарете го с вряла вода.

6 страхотни готварски трика, които ще ви спестят много време

На никой не му е приятно да се мотае с часове в кухнята около печката, особено след работа. Не случайно много дами през почивните дни о...

2. Мариноване на месото цяло денонощие. Някога месото се мариновало 24 часа (в краен случай - 12). Смятало се, че само по този начин ще стане меко и сочно. Всичко, обаче, зависи от маринатата и вида на месото. За свинско, телешко, агнешко са достатъчни 5-6 часа, ако го киснете във вино или майонеза. Минимумът за пилешко е 1-3 часа (марината също от вино или майонеза), а рибата изобщо не трябва да се маринова.

3. Изплакване на макароните след сваряване. Повечето производители правят макарони от твърда пшеница, която не е необходимо да се изплаква след варене. Напротив, това дори е вредно. Водата отмива цялото нишесте, затова сосът върху макароните или спагетите няма да се „държи“. Друг недостатък е, че след измиване макаронените изделия изстиват по-бързо и губят вкуса си.

4. Попарване на лука с вряла вода. Някога заливали лука с вряща вода, за да не се леят горчиви сълзи при рязането и да се премахне горчивият му привкус. Наред с това, обаче, той губи и характерната си хрупкавост, а малко хора харесват варен лук. За да запазите еластичността му, но да премахнете горчивината, го накиснете в студена вода за 10-15 минути. С цел да придадете пикантен вкус на лука, го мариновайте в смес от сол, захар и лимонена киселина (по щипка от всяка съставка). А ако не искате да плачете, от време на време мокрете ножа с вода.

5. Размразяване на месото на топло. Ако размразявате месото на топло, ще осигурите на бактериите приятна среда за размножаване. По-добре, при наличие на достатъчно време, да го преместите от фризера в хладилника и да изчакате, докато се размрази. Когато пък няма време, налейте студена вода в купа и поставете в нея замразеното месо, както е в плик или пакет. От време на време изливайте водата и я сменяйте с нова, за да поддържате ниска температура.

Лукът не е само за готвене! Ето за какво още може да го използвате

Лукът не е само за гответе. Всички знаем, че той е основно част от всяко едно ядене, тъй като придава чудесен вкус. Може би не ви е хру...

6. Миене на сушени плодове в гевгир. Измиването на сушени плодове под течаща вода не е достатъчно, за да се отървете от мръсотията и химикалите. Първо трябва да изсипете плодовете в чиния или купа, да ги залеете с вода и изчакате 40-60 минути. Сменяйте водата от време на време, за да отмиете всички консерванти. През това време замърсителите ще изплуват на повърхността – и вече може да пристъпите към по старателно измиване на лакомствата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com