Билкар: Отвара от това растение помага за пълното отказване от цигарите

3288
Билкар: Отвара от това растение помага за пълното отказване от цигарите
Снимка: iStock

За много хора отказването от тютюнопушене изглежда като огромно предизвикателство. Не е лесно, но победата е възможна! Въпреки че силната воля и самодисциплината са крайъгълните камъни за постигане на целта, има трикове, които да улеснят задачата.

Време е да погледнете по-благосклонно на това растение. Не го свързвайте само с обикновения плевел. Благодарение на положителното си въздействие върху дихателната система то е съюзник на всеки пушач, който иска да се освободи от лапите на навика.

Какви са характеристиките на живовляка?

Многогодишното растение се среща в умерените зони. То може да бъде открито по ливади, пасища, пустеещи земи и дори в канавки. Стъблото му обикновено достига височина от 40 до 60 сантиметра. Най-ценният тревист материал обаче са тъмнозелените, широко яйцевидни листа.

В народната медицина листата на живовляка са се прилагали върху драскотини, рани и язви, за да облекчат болката и да ускорят процеса на заздравяване. Доказано е също, че те имат много добро въздействие върху храносмилателния тракт и дихателната система, което би трябвало да е от ключово значение за пушачите и хората, които се опитват да се откажат от фаталния навик.

Лекар посочи ефикасни начини за отказване на цигарите в 5 стъпкиНаН

Зелените листа се характеризират с богат състав. Те съдържат витамини С и К, калий и флавоноиди. Натуралните препарати на основата на живовляк прочистват дихателните пътища, подпомагат лечението на бронхит и възпаление на гърлото. 

Те са в състояние да осигурят облекчение по време на пристъпи на задушаваща кашлица и потискат прекомерната секреция на слуз. Струва си да включите живовляка в поддържащото лечение на проблеми със синусите, сенна хрема и алергии. 

Спиране на тютюнопушенето с живовляк

Веществата, открити в растението, имат положителен ефект върху извеждането на токсините от организма. Би било прекалено ентусиазирано да се предположи, че консумацията на листа от живовляк (напр. добавянето им към салати) е достатъчна, за да се загуби трайно желанието за "пушене", но билковото лечение ще насърчи детоксикацията на организма. 

Следователно ще бъде по-лесно да се видят желаните ефекти от отказа от пушене, което от своя страна насърчава мотивацията и постоянството в решението.

Откриха причината за трупането на килограми след отказване на цигарите

Рецепти, които да имате в домашната си аптечка

Ако искате да опростите пътя си към отказване от тютюнопушенето с природни методи, можете да си приготвите отвара от живовляк. Как да го направите:

Измийте листата под хладка течаща вода. Можете да ги разделите на по-малки парчета или да използвате изсушени. Сложете половин супена лъжица листа от живовляк в малка тенджера и ги залейте с чаша вряла вода. Варете пет минути, след което оставете настрана за четвърт час. Прецедете и пийте на малки глътки.

За да се засили пречистващият ефект и да се подпомогне отказването, е добре да се направи по-разнообразна отвара. За билкова настойка използвайте в равни пропорции листа от живовляк, корен от репей, корен от глухарче и билка от бял равнец. 

Опитайте се да получите две супени лъжици от билките, които да залеете с вряла вода (необходим ви е около половин литър вода). Оставете настрана за половин час, прецедете и консумирайте хладната напитка през целия ден на малки порции.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com