Откриха причината за трупането на килограми след отказване на цигарите

9883
Откриха причината за трупането на килограми след отказване на цигарите
Снимка: iStock

Повече от един милиард души по света пушат цигари. И това е въпреки факта, че пристрастяването към тютюна води до множество заболявания, включително сърдечносъдови, респираторни (заболявания на белите дробове и дихателните пътища) и рак. Според СЗО тези групи заболявания са сред шестте най-чести причини за смърт в света.

Много хора биха искали да се откажат от тютюнопушенето, но отлагат съдбовното решение поради страх от натрупване на излишни килограми след отказване от цигарите. В някои случаи хората, които се откажат от този лош навик, забелязват, че са започнали да наддават на тегло.

Нова Зеландия забранява на следващите поколения да пушат цигари

Нова Зеландия ще забрани продажбата на цигари на следващите поколения, съобщи Reuters, цитирайки правителството на страната. Според бъ...

Но наистина ли е толкова лошо? И каква е причината за такива осезаеми промени?

Доскоро това явление нямаше достойно обяснение. Смяташе се, че след като се откажат от тютюнопушенето, мъжете и жените започват активно да "изяждат" желанието да вземат цигара в ръцете си. Изследванията обаче показват, че повечето хора не започват да ядат повече, след като спрат да пушат.

Сега в тази необичайна закономерност най-накрая се появи намек за логика. Изследователи от института Вайцман в Израел са открили, че затлъстяването, което се развива, след като експериментални мишки "откажат цигарите", може да се причинява от съединения, които се секретират от техните чревни микроби.

Учените са установили, че гризачите, които редовно били изложени на цигарен дим, не наддавали на тегло въпреки диетата с високо съдържание на мазнини и захар. Когато излагането на дим престанело, животните бързо наддавали на тегло, както често се случва с хората, спрели цигарите.

Но когато на мишките били дадени широкоспектърни антибиотици, които изтощавали тяхната микробиома, те качвали много по-малко тегло след „отказване от тютюнопушенето“, оставайки стройни в продължение на месеци, независимо от диетата.

СЗО: Намалява броят на пушачите по света

През последните години броят на пушачите в света постоянно намалява, съобщи Световната здравна организация (СЗО) във вторник, като приз...

Очевидно никотинът и други съединения от тютюневия дим са навлезли в червата на "пушещи" мишки от кръвния поток и са променили бактериалния състав на червата, нарушавайки нормалния метаболизъм на тялото.

За да докажат „вината“ на чревните микроби в увеличаването на теглото след отказване от тютюнопушенето, израелските експерти взели проби от микробиоми от мишки, които „пушели“ или „отказали цигарите“ в различно време. Тези проби били трансплантирани на гризачи без чревна микробиома. Никога преди те не били излагани на цигарен дим.

Лабораторните животни постепенно наддали на тегло - и най-забележимо напълнявали тези мишки, на които били трансплантирани микробиоми на "отказали цигарите" техни събратя.

Значително по-малко наддаване на тегло било регистрирано при мишките, на които били трансплантирани чревни бактерии от донори "пушачи", които са били подложени на антибиотично лечение преди трансплантацията.

След това изследователите идентифицирали хиляди потенциално биоактивни метаболити (продукти на жизнената дейност) от микробиома на мишки, изложени на цигарен дим. В крайна сметка учените идентифицирали две малки молекули, които биха могли да обяснят метаболитните ефекти от спирането на тютюнопушенето.

"Евростат": Българите са първи по тютюнопушене в ЕС

Българите се оказаха на първо място в ЕС по тютюнопушене. Всеки четвърти пуши ежедневно, сочи проучване на "Евростат". През 2019 г. 18...

Един от тях бил диметилглицин (DMG), производно на холина. Количеството DMG се увеличавало по време на активно излагане на цигарен дим, но намалявало значително, когато чревната микробиома на мишките „пушачи“ била изчерпана от антибиотици.

Вторият биоактивен метаболит, ацетилглицин (ACG), действал точно обратното: нивата му намалявали по време на активното излагане на дим, а след спиране на „пушенето“ и лечението с антибиотици отново се повишавал.

Когато на мишките "пушачи" бил даван ACG, те не наддавали на тегло след "отказване от тютюнопушенето". Това предполага, че ACG действа като метаболит, който предотвратява увеличаването на теглото.

Изследователите също така установили, че тези две молекули могат да повлияят на теглото дори на мишките "непушачи". Прилагането на DMG при "непушещите" мишки довело до умерено наддаване на тегло, докато добавянето на ACG водело до значителна загуба на тегло при „непушещи“ мишки със затлъстяване.

Геномният анализ на мастната тъкан на мишките също показал, че DMG и ACG имат противоположни ефекти: първият активирал генетична програма, свързана със затлъстяването, вторият - програма, свързана със загуба на тегло. Сега авторите на работата искат да разберат механизмите, чрез които тези молекули влияят върху метаболизма на бозайниците.

Знаете ли какво съдържа цигареният дим?

Каква е вредата от тютюнопушенето? И наистина ли е толкова опасно? Просто отвратителна, неприятна миризма ли е? Достатъчно е да разглед...

Във втората фаза на изследването израелските изследователи оценили състава на микробиома на 96 пушачи и непушачи. Те открили забележими промени в микробиома на пушачите, както и промени в микробните метаболити, подобни на тези, наблюдавани при мишките "пушачи".

Резултатите от това проучване биха могли да помогнат за разработването както на нови методи, които да помогнат на хората да спрат цигарите безопасно, така и на възможни нови лекарства за затлъстяване.

Изследването е публикувано в престижното научно списание Nature.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно