Лекар посочи ефикасни начини за отказване на цигарите в 5 стъпки

12052
Лекар посочи ефикасни начини за отказване на цигарите в 5 стъпки
Снимка: iStock

Отказването от тютюнопушенето често е една от точките в списъка с новогодишни решения. Не може да се отрече - на практика за всички зависими това е труден път, изискващ борба с вредните навици, които са се вкоренили в продължение на няколко години. Как успешно да се откажете от тютюнопушенето в 5 стъпки? 

1. Вземете твърдо решение и намерете мотивация

Вземането на съзнателно решение и намирането на мотивация за отказване от тютюнопушенето е половината от битката. Без нея много трудно ще издържите на абстинентните симптоми и вероятно бързо ще се върнете към вредния навик. 

Каква може да бъде мотивацията за отказване? 

За всеки може да е нещо различно. Много хора се отказват от пушенето в името на здравето си. Те искат да се отърват от досадната кашлица на пушача, да понижат кръвното си налягане или да намалят риска от преждевременна смърт от рак на белия дроб или сърдечен удар. 
Понякога мотивацията е раждането на дете - жените отказват цигарите за времето на бременността си и след това не се връщат към тях, докато мъжете не искат малкото им дете да вдишва канцерогенните токсини, съдържащи се в цигарения дим.

2. Опознайте навиците си за пушене

След като сте взели решение и сте открили мотивацията си, е време да разгледате собствените си навици. По кое време на деня най-много ви се иска да пушите? В какви ситуации пушите най-много? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да преминете през първите няколко дни, когато желанието да посегнете към цигарата е най-голямо. 

Това е важно, тъй като за много хора пушенето на цигари е своеобразен ритуал и съпътства определени фиксирани моменти от деня, като например първото сутрешно кафе или почивките на работното място.

3. Помислете за алтернативни начини, които да ви помогнат да замените цигарата

Помислете как можете да замените цигарата, когато ви се прииска да посегнете към нея. В такива моменти най-лесният начин е да я замените с клечка за зъби или сламка, която можете да дъвчете в устата си. Може да ви помогне и това, че ще заемете ръцете си с нарязани моркови, други зеленчуци или тиквени или слънчогледови семки. 


Ако искате да посегнете към цигарата веднага след като сте се събудили, вземете душ вместо това. Ако обичате да пушите, докато пиете кафе или чай, драстично променете вида на кафето (напр. от насипно на разтворимо) или вида на напитката (напр. преминете на вода или мляко); Ако сте свикнали да пушите след обяд, започнете да дъвчете дъвка или да си миете зъбите; Ако обичате да пушите, докато говорите по телефона, започнете да се разхождате из стаята или преместете пепелника на друго място.

Пиенето на червено вино преди пушене намалява щетите!

4. Проявете разбиране към себе си, след като откажете цигарите

Отказването от тютюнопушене, както и всяка друга зависимост, е свързано със симптоми на абстиненция. Умората, главоболието, раздразнителността, сънливостта, никотиновият глад, колебанията в кръвното налягане и повишеният апетит са най-остри особено през първите дни и няколко седмици след отказването. 

Затова е добре да информирате близките и колегите си за намерението си да откажете цигарите, за да проявят по-голямо разбиране към вас при появата на тези симптоми. Ако имате нужда от повече почивка през деня от обикновено или просто се чувствате по-зле, дайте си толкова време, колкото ви е необходимо. Вземете си - ако можете - почивен ден, уверете се, че се отпускате, почивате и се хидратирате.

5. Не се обезкуражавайте от неуспехите

Ако се подхлъзнете и посегнете към цигарата въпреки силната си решимост, не се отчайвайте. Хора сме и всеки може да прави грешки. Важно е обаче да се поучите от ситуацията. Запитайте се: Защо запалих? Какво доведе до това? Как мога да избегна това в бъдеще? 

Не се отказвайте и се опитайте да се върнете в правия път. Най-лошото нещо, което можете да си кажете, е, че не знаете как да се откажете, защото предишните ви опити не са били успешни. Всеки може да се откаже от цигарите, но трябва да намерите правилния за вас начин. 

5 ползи от тютюнопушенето, за които дори не предполагате

Лекарства, които ви помагат да спрете да пушите - как действат те?

В аптеките се предлагат много различни препарати, които могат да ви помогнат да се отървете от вредния навик. Сред най-популярните са таблетките, дъвките или лепенките, които съдържат никотин. 
Те облекчават симптомите на абстиненция и намаляват желанието за запалване на цигара. 

Заслужават внимание и лекарствата, съдържащи цитизин - вещество, което стимулира никотиновите рецептори. Поради това ефектът му е подобен на този на никотина, но е по-слаб. Всички тези препарати трябва да се приемат в съответствие с информацията, предоставена в листовката. Приеманата доза никотин или цитизин обикновено намалява с продължителността на въздържанието от цигари

Ползи от отказването от тютюнопушене

Първите ефекти от отказването на цигарите могат да се видят само след двадесет минути. През това време сърдечният ритъм намалява, а рискът от инфаркт намалява още след първия ден. В рамките на 2-12 седмици сърдечносъдовата функция се подобрява, а белите дробове започват да се прочистват. 

След 3 месеца се подобрява физическият капацитет, а след максимум 9 месеца отшумява кашлицата на пушача. 
След една година рискът от исхемична болест на сърцето намалява наполовина, а след 5 години намалява рискът от инсулт и рак на белия дроб. 

След 10 години рискът от рак на белия дроб намалява с 50 %. 
В рамките на 15 години след отказването на цигарите рискът от развитие на рак на белия дроб и сърдечносъдови заболявания е сравним с този при непушачите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com