Бистро Кръг - aвторска кухня с балкански продукти

15828
Бистро Кръг - aвторска кухня с балкански продукти
Снимка: Бистро Кръг

Днес те запознаваме със Силвия, Мартин и Мартин (а.k.a. – отряда за бързо реагиране). И ако се чудиш защо и какво е общото между тези тримата, ти казваме, накратко че са много щури - създават необичайно яко място за хапване под името Бистро Кръг. Имат сходни идеи за това как човек трябва да се чувства като у дома си, докато се наслаждава на авторска кухня. Освен това обичат да изпипват всеки детайл, а ние от Actualno жадуваме за такъв тип домакини от много време. Ето защо ги хванахме на къс пас и ни разказаха по-подробно за идеята: 

- Здравейте, Силвия, Мартин и Мартин! Как сте? 

Силвия: Благодаря, добре. Винаги ми е трудно да отговоря адекватно на този въпрос, защото го взимам понякога прекалено сериозно.

Мартин Н.: Чудесно!

Мартин Р.: Добре, благодаря! Малко поизморени, честно казано хаха.

- Къде ви намираме и с какво се занимавате?

Силвия: Тук-там-пак-там и с всичко и с нищо, обаче едновременно, за да ни е по-интересно.

Мартин Н.: Намираме се в Кръг, нашето малко бистро, за което се грижим всеки ден.

Мартин Р.: Намирате ни в София, малко вероятно да ни видите някъде другаде освен в нашето бистро Кръг. Там сме общо взето по цял ден, 7 дни в седмицата. Ние го управляваме, готвим, дегустираме вината, сервираме… ние сме отряда за бързо реагиране.

- Опишете се с по 3 думи.

- Силвия: Онзи ден се шегувахме, че дефиницията на “Въртя тук едни пари” трябва да е моето име, та за да са три – “Въртя едни пари”.

Мартин Н.: Ентусиаст, работохолик, рискуващ.

Мартин Р.: Любопитен. Работохолик - май. Обичащ.

- Как дойде идеята за Кръг?

Силвия: Появи се някъде между Лондон и Берлин, в среднощни разговори между един оптимист-мечтател, един реалист и един реалисто-песимист, сами се сетете кой кой е.

Мартин Н.: Желанието за собствен малък ресторант зрее от години. Възможността да наемем мястото ни завари в чужбина. За няколко седмици приключихме с животите си там, започнахме ремонт, създадохме контакти, проучихме възможности и месец по-късно отворихме Бистро Кръг.

Мартин Р.: Дойде от голямото ни, може би малко налудничаво, желание да имаме собствено място, в което да се изразяваме, чрез нещата които правим и готвим. Желанието да доставяш удоволствие, почивка и здраве на хората. Обичаме хубавата храна, хубавия продукт и обичаме да правим нещата по най-добрия възможен начин. Дори и това да ни коства най-голямото неспане и усилия, които някога сме влагали. И така… стараем се много упорито да го правим тук - в нашата страна, за и с нашите хора.

- А какво готвите там?

Силвия: Магии и щастие в чиния! Освен това, искам да отбележа, че от десертите ни не се пълнее, защото отиват право в сърцето.

Мартин Н.: В Кръг готвим сезонна храна. Фокусираме се изцяло в локални продукти от Балканите, с чист и ясен произход. Адаптираме менюто ежедневно според това, с което можем да работим и нашата визия за достъпна, креативна и съвременна кухня.

Мартин Р.: Чиста храна, вярваме и доста вкусна. Полагаме супер големи усилия да намерим най-добрия продукт, който да бъде с ясен произход, биодинамичен, съобразен със сезоните на нашите географски ширини. Всичко е от България или балканския регион, отгледано или направено от малки производители и занаятчии. Стремим се да обръщаме все по-голямо внимание на балканската кухня, която пречупваме през нашата призма.

- Какво искате гостите ви да виждат/усещат като идват в Кръг? 

Силвия: Иска ни се да се чувстват комфортно и уютно, така както се чувстват, когато отидат на гости на приятел. По начинa, по който подбираме продуктите, създаваме менюто и сервираме храната, атмосферата, която се опитваме да създадем, искаме да покажем, че имаме отношение. Стремим се да накараме гостите да ни имат доверие, когато експериментираме. Да могат да се отпуснат изцяло и да оставят сетивата си да се наслаждават на това, което сме им приготвили. Винаги се радваме, когато накрая ни дадат и обратна връзка.

Мартин Н.: Искаме нашите гости да се чувстват уютно в една непретенциозна обстановка, където могат да опитат правилно приготвена, интересна кухня, съчетана с вина от подбрани български изби. Да усещат, че могат да ни се доверят, в желанито ни да предизвикаме себе си и да изненадаме тях.

Мартин Р.: Ще ми се хората все повече да експериментират когато излизат на заведение, особено на места, които имат специфика и не са просто закусвалня с шопска и картофки. При нас идеята е проста - имаме отбрано сезонно меню и обръщаме изключително внимание и грижа към продукта. Обстановката е неглиже и уютна. Обслужването е приятелско - почти като на гости при най-добрите ти приятели с уважителната нотка на “Вие” естествено… Ще ми се хората наистина да се чувстват като у дома си в по-специален вариант.

- А да ни кажете нещо за името на вашето заведение - доста нестандартно е.

Силвия: Чак пък нестандартно :) С толкова кръгли дупки в стените, нямаше как да го кръстим ‘’Квадрат”, а и много ръбато звучи. Иначе имаше едно предложение, което аз много си бях харесала – “Дивата сърма”, но го оставихме за следващото ни приключение.

Мартин Н.: Името дойде сравнително спонтанно. Бистро е, защото сме привърженици на бистрономи културата, формат който продължава да се налага в западния свят. За нас беше важно името да бъде на български и да е нетипично на пръв поглед. Но кръг е и символ. Символ на обединение, общност, единомислие, но също така е кръговрат, цикличност, сезонност. Това ни вълнува много, нашата мисия е да сме част от разбирането за необходимостта от обединение на усилята, за да успеем да развием големия потенциал, който имаме тук, а и на Балканите. Отразява и респекта ни към природата и ресурсите, който се стараем да показваме през нашата професия.

Мартин Р.: Името е много стара българска дума. Означава: Обединение, Съюз, Кръговрат, Общност. Нарочно не го и превеждаме на английски, защото в себе си съдържа и едни доста български символи като “Ъ” и “Г”, които, когато имаме възможност, караме чуждестранните ни приятели и гости да опитват да ги изговарят. В създадения запазен знак надписът “кръг” също нарочно е с малки букви, защото ясно можем да покажем изписване на българска кирилица, а не както в много случай в българия се ползват руски начертания (букви/текст). И естесвтвено значението на името е свързано с това, което искаме да правим, което не е чисто и просто едно място за ядене. В дългосрочен план искаме да създавеме все по-добра комуникация между колегията, производителите, гостите. Иска ни се хората да започват да си вярват един на друг, за да могат да се създават здрави връзки и общности между тях… това е единственият път и нашата водеща пътека е храната!!!

- Разкажете за най-големия гаф от “кухнята на Кръг”?

Силвия: Ново място сме и гафовете са толкова много, че няма как да изтъкна някой като най-голям, но все пак се учим в крачка и всички стресови ситуации после се превръщат в смешни и поучителни истории, освен тази, в която щяхме да се взривим първата седмица след като отворихме, това не беше смешно. Сещам се за една вечер, когато имахме група от 10-12 човека. Докато събирах част от свободните чинии и прибори, пресягайки се през един от гостите, който тъкмо се беше навел към събеседника си, изпускам една вилица, която се “заби” право в пространството, където беше загащил розовата си, перфектно изгладена риза. Човекът подскочи, бутна ме, стана си като домино, но всичко приключи с много смях от тяхна и от наша страна. Не много поучителна, но пък забавна история.

Мартин Н.: Не мисля, че сме имали голям гаф все още, но има време. Това, което ми изниква е онзи момент, в който Мартин почти се подпали с дефектна горелка по време на сервиз.

Мартин Р.: Все още не сме имали мега инфарктни ситуации и си пожелавам да ни се случват много, много рядко. Все пак имаше, съвсем в началото, една случка, при която за малко да избухне една газова горелка и да направи пакости. За радост удържахме положението хаха. П.П. НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ЕВТИНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРОДУКТИ!!!! Винаги инвестирайте в нещо качествено и дългосрочно, защото безопастноста е най-важна.

- В каква посока искате да се развива мястото?

Силвия: Иска ми се да заразяваме хората с нашите идеи и страст към храната, да ги накараме да се замислят, да се интересуват от света около себе си. Не говоря само за гостите ни, а и за колеги и приятели. Балканите изобщо не съществуват на гастрономическата карта на света. Преди известно време с Мартин бяхме на един кулинарен симпозиум и се оказа, че сме като мъртвата точка на Европа, никой не се интересува какво се случва тук, по разбираеми причини и това трябва да се промени. Има вече доста колеги, с които гледаме в една посока и имаме нужното уважение към професията за да могат да се случват нещата, но процесът е дълъг и всички участват в него - производители, ресторантьори, готвачи, сервиз, клиент. Така докато се затвори “Кръг” – ът. ‘’Кръг” за нас е проект в процес на развитие, но не можем сами, никой не може.

Мартин Н.: Надявам се да продължаваме да изграждаме идентичността на Кръг, и да сме способни да предлагаме смела и предизвикателна кухя. Да развиваме мястото, като поле за събития, презентации и срещи на хора с подобна мотивация и ценности. Щастливи сме, че не сме сами и още в началото получихме голяма помощ и подкрепа от колегите, които разбират и се вълнуват от проблемите в този бизнес и имат нужда да ги комуникират по-добре. Надяваме се, че заедно ще успеем да извървим тези стъпки.

Мартин Р.: Най-важното е да останем истински и честни със себе си като хора и да запазим този пламък, който ни движи. Ако това остане, мисля, че в каквато и посока да тръгнем, няма да сбъркаме. Иначе желаната посока е ясна - устойчиво бъдеще, съобразено с биодинамиката на земята върху която живеем, грижа за околните, чиста и локална храна.

- Пожелайте нещо на Actualno.com.

Силвия: Винаги да имате място за десерт, защото най-хубавото винаги предстои.

Мартин Н.: Да продължава да се налага като един от най-свежите и адекватни сайтове в страната.

Мартин Р.: Пожелавам здраве, чиста енергия. ;)

Ние им пожелаваме да продължават да ни вдъхновяват с различния си прочит към кулинарията и красотата на детайлите, с които всеки път ни изумяват!

 

Автор: Злати Стоянова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com