Червеното вино не предпазва от инфаркт и не е полезно за сърцето

25996
Червеното вино не предпазва от инфаркт и не е полезно за сърцето
Снимка: iStock/Guliver

Чували сте за ползите от пиенето на червено вино, включително скорошни проучвания, според които червеното вино подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Учени и лекари все още се опитват да разберат връзката между червеното вино и сърдечното здраве. Това означава, че има много митове за ползите от пиенето на божествената напитка. Нека отделим митовете от фактите.

1. Мит: Червеното вино е антиоксидант.

Факт: Вярно е, че червеното вино има антиоксиданти, които могат да подобрят холестерола и да ви помогнат да поддържате здравословно кръвно налягане.

Ако търите по-голямо количество антиоксиданти в диетата си, говорете с диетолог или с вашия лекар за храни и добавки, богати на антиоксиданти.

2. Мит: Червеното вино сваля холестерола.

Факт: Според изследване, публикувано в Clinical Nutrition, червеното вино повишава добрия холестерол. От друга страна, безалкохолното червено вино намалява лошия холестерол. Лошият холестерол не се променя при хората, които са пили червено алкохолно вино.

3. Мит: Червеното вино понижава  кръвното .

Факт: Няма неоспорими данни, че червеното вино намалява кръвното. По-скоро, алкохолът повишава кръвното. Понеже алкохолът има тенденция да отпуска хората, той може леко да снижи кръвното ви  - макар и само за кратък период от време и няма да помогне при хронична хипертония. Говорете с Вашия лекар за други начини, по които можете да свалите кръвното си налягане, като умерени тренировки и диета, богата на здравословни мазнини.

4. Мит: Червеното вино намалява риска от инфаркт.

Факт: Червеното вино и други видове алкохол могат незабавно да увеличат риска от инфаркт и инсулт. Този риск обаче намалява с времето. Докато консумирате умерено количество алкохол, червеното вино вероятно няма да навреди на вашето сърце.

От друга страна, консумацията на големи количества алкохол, включително червено вино, може да увеличи риска от сърдечно -съдови болести и инсулт. Помислете за намаляване на количеството алкохол, което пиете, за да дадете на тялото си почивка.

5. Мит: Червеното вино е полезно за всички.

Факт:  Жените и мъжете усвояват алкохола по различен начин, така че трябва да го консумират по различен начин. 1 чаша вино дневно е достатъчна за жените, докато мъжете не трябва да пият повече от две чаши на ден.

Все още не знаем дали червеното вино е полезно за здравето на сърцето. Докато няма повече информация, най-добре консумирайте отговорно и говорете с Вашия лекар. Не поемайте излишни рискове заради думите на съседа, който не се откъсва от алкохола или заради недоказано твърдение в пресата. Нужно е време, за да бъдат получени някакви категодични доказате;ства за подобно твърдение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com