Често срещани добавки в храните, които са опасни за вашето здраве

5009
Често срещани добавки в храните, които са опасни за вашето здраве
Снимка: iStock/Guliver

Все по-често се алармира за завишени нива на добавки в храните, с които се удължава срокът на годност, неестествени ароматизанти, допълнителни неясни наименования, които вероятно само лаборанти и самите производители знаят какво е. Не е естествено продукт, който се рекламира, че е 99 % от месо например, да обърнеш етикета за състав и да установиш, че ти е трудно да произнесеш имената на останалите съставки, а какво остава и да знаеш какво означават те. Ето най-често срещаните добавки в храните, които могат да са опасни:

1. Хидрогенирани мазнини

Използват се основно, заради ниската си цена и високия срок на годност. Един от най-популярните по този състав мазнини е маргаринът, който наред с палмовото масло, може да намерите в почти всички пакетирани изделия като чипс, вафли, кексчета, крекери, дори тататор за пиене. Изключително вредни за организма са този тип мазнини, защото могат да увеличат неимоверно холестерол, кръвно налягане и др. Често има взаимовръзка между повишен прием на такива мазнини и сърдечни заболявания като инфаркт. Затлъстяването и риск от диабет са също много често следствие от консумиране на храни с такъв състав.

2. Изкуствени подсладители

В началото на 90-те години започна усилено движение против добавянето на захар в много продукти, защото е висококалорична. Това доведе до добавяне на изкуствени подсладители, които въпреки че имат ниска калорична стойност, са честа причина за повишен инсулин, метаболитни нарушения, както и диабет тип 2.  Има проучвания за директна връзка с ракови заболявания и храни, овкусени с аспартам. Друг често срещан изкуствен подсладител е Сукралоза (Е955), който може да бъде основен виновник за дисфункция на чревната миклофлора.

3. Изкуствени оцветители

Не, няма нищо нормално в крещящо розов цвят плодово мляко. Или в ярко зелен сок за пиене. Добавяването на оцветители с цел да се примами зрително окото, всъщност е изключително вредно за организма ни и трябва да стоим далеч от подобни продукти. Често срещано явлиение, според педиатри, е изключителна превъзбуда у децата, употребили продукти с изкуствени оцветители. Много хора "обвиняват" захарта за това следствие, но всъщност комбинацията е абсолютно нездравословна, особено за толкова малък организъм. 

Опитвайте да консумирате максимално естествени продукти. Не е нужно да са скъпи, от био магазини или продукти, които виреят основно на друг континент. Пресни плодове и зеленчуци, месо, риба и млечни продукти от реномирани месарници и производители са основната цел за едно добре балансирано и наистина здравословно хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com