Четири признака на пристрастяване към захарта и един начин да се отървете от нея

8537
Четири признака на пристрастяване към захарта и един начин да се отървете от нея
Снимка: iStock/Guliver

Пристрастяването към захарта е както пристрастяването към наркотиците. В прекомерни количества сладкишите предизвикват чувство на еуфория и добавят енергия. Проверете дали захарта се е превърнала в допинг за вас.

Когато захарта навлезе в кръвния поток, централната нервна система предава импулси към областта на мозъка, отговорна за удовлетворението и обичта. Наистина често ни се прииска да се поглезим със сладко, когато сме уморени или разстроени за нещо. Кой не е имал лошо настроение или лош романс с шоколад?

Захарта, когато се консумира редовно в големи дози, предизвиква пристрастяване, подобно на наркотик. И колкото повече сладко консумираме, толкова повече искаме и толкова по-трудно е да спрем.

Говорим, само за рафинирани захари и бързи въглехидрати, които се съдържат в газираните напитки, пакетирани сокове, бонбони, бисквити, десерти и печени изделия. Естествените захари (мед, плодове, стевия) и бавните въглехидрати (от пълнозърнести храни и зеленчуци) се преработват в тялото за енергия и са полезни.

Обикновената захар, от друга страна, губи хранителната си стойност поради промишлената преработка, а злоупотребата с нея води до пристрастяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Знаете ли, че захарта е вредна и за косата?

Ако консумирате всеки ден захар или захарни изделия, това може да доведе до пристрастяване, колкото и да не ви се вярва. Хубавото е, че...

Подобно на много обсесивни компулсии, пристрастяването към захарта, ако не се контролира, прогресира с времето.

Проверете! Ето четири признака на пристрастяване към захарта. Ако имате поне един, трябва сериозно да се замислите и да започнете да контролирате консумацията на сладкиши.

1. Сладкото ви успокоява

Сладолед за ободряване в края на тежък ден, еклер за разхлаждане след кавга с любимия човек. Познати ситуации? Често има психологическа или емоционална зависимост от сладкото, която може да доведе до физиологична. Оправдаваме се, когато посегнем към 20-ия бонбон: „Днес беше лош ден. Трябва по някакъв начин да облекча стреса и от утре съм на диета.

Опитайте се да не владеете емоциите си или поне да го правите по деликатен начин. Оставете настрана браунито, вземете морков или ябълка. Тортата е успокояваща, но морковът не, което означава, че сте на една крачка от захарната зависимост.

Кои плодове да не консумираме в големи количества, ако искаме да отслабнем

Плодовете са дар от природата и е важно да ги консумираме, защото от тях успяваме да си набавим не малко полезни вещества, минерали и в...

2. Чувствате нужда от сладко

Въпреки че тук границата е тънка, не бива да се бърка любовта към правилното хранене с пристрастяването към храната. Желанието може да бъде оставено неудовлетворено, докато нуждата по дефиниция е неудържима, тя ни подчинява.

3. Без сладко изпитвате безпокойство

Това поведение е характерно за различните видове зависимости. Когато следващата доза не е налична, усещате лека нервност, която постепенно прераства в тревожност и раздразнение. Но щом нуждата е задоволена, доброто настроение се връща.

4. Компенсирате липсата на захар

Неподозираните приложения на захарта

В последните години тенденциите в здравословното хранене бялата захар все повече бива замествана с всевъзможни  подсладители и зам...

След като сте намалили консумацията на сладкиши, мнозина се нахвърлят на нездравословна храна - пица, бургери, чипс и др. Тялото се опитва да получи удоволствие по други начини. Това е подобно на това, когато хората, които се откажат от тютюнопушенето, започнат да ядат много бонбони или ядки. В резултат на това една зависимост се заменя с друга.

Как да се справим със захарната зависимост?

Механизмът на пристрастяването към захарта не се различава от пристрастяването към наркотиците. Ядете бонбона - мозъкът ви получава удоволствие - посягате към следващия. Има само един начин да излезете от този кръг: радикално преразгледайте диетата си.

Можете да приготвите здравословни десерти у дома на базата на мед и сушени плодове (в умерени количества). Но не трябва да се пристрастявате към промишлени продукти с химически подсладители.

Ако се чувствате уморени през деня, просто си позволете здравословна закуска. Без захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com